Hopp til hovedinnhold

Allergi mot peanøtter

Allergi mot peanøtt er sannsynligvis en av de vanligste matallergiene blant barn og voksne.

Sist oppdatert 26. mars, 2024

Ved allergi mot peanøtt reagerer kroppens immunforsvar på proteiner i peanøtten. Allergi mot peanøtt er en av de vanligste matallergiene både hos barn og voksne. Dette skyldes at store deler av befolkningen har pollenallergi, og reaksjonene de får kalles pollenrelatert matallergi, eller kryssallergi. Dette skjer fordi kroppen ikke klarer å skille mellom proteinene i pollen og peanøtter. Kryssallergi er vanligvis ufarlig, og forbundet med milde symptomer. Primærallergi mot peanøtter kan være forbundet med alvorlige reaksjoner, slik som anafylaksi, men disse er sjeldnere. Ofte er dette allergi som varer livet ut, men noen barn utvikler toleranse, altså at de vokser av seg allergien.

i

Peanøtt er en belgfrukt, og botanisk sett ikke en nøtt. Har du allergi mot peanøtt er det derfor ingen grunn til å unngå nøtter, med mindre du også har allergi mot nøtter. Hos personer med peanøttallergi kan det forekomme kryssallergi med soyabønner, erter og lupiner.

Utredning

Du kan be om en utredning hos fastlegen din hvis du tror du er allergisk mot peanøtt. Sykehistorien din vil være en viktig del av utredningen, og inkluderer informasjon om hva du har spist, hvilke symptomer du har opplevd og når de oppstod. Ut fra sykehistorien vil legen vurdere om det er behov for videre undersøkelser eller allergitester. Legen vil også vurdere behov for henvisning videre til spesialist.

Behandling

Hvis du er allergisk mot peanøtt må du unngå å spise peanøtter og matvarer som inneholder peanøtt, for å forebygge allergisk reaksjon. Det er derfor viktig at du leser ingredienslisten nøye hver gang du handler. Peanøtt er et merkepliktig allergen, og all mat som inneholder peanøtt skal alltid merkes tydelig, uansett hvilken mengde matvaren inneholder. Allergenmerkingen gjelder både ferdigpakket mat og mat du kjøper på restaurant, kafé eller andre spisesteder. I ingrediensliten skal peanøtt tydelig skilles fra de andre ingrediensene, slik at du lett får rett informasjon. Ofte vil peanøtt derfor være fremhevet med fet, understreket eller kursiv skrift i ingredienslisten. Er du ute og spiser skal du få skriftlig informasjon om allergener i maten. Denne informasjonen gis ofte i menyen, på en egen plansje, eller små lapper og skilt.

Peanøtt kan merkes som peanøtt, peanøttolje, eller jordnøtt. Du kan blant annet finne peanøtt som ingrediens i kjeks, kaker, desserter, sjokolader, iskrem, peanøttsmør, satay-saus, frokostblandinger, barer, asiatiske og orientalske retter.

De fleste med peanøttallergi vil tåle peanøttolje da den er godt renset for proteiner.

Noen produkter merkes med «Kan inneholde spor av peanøtt. De fleste med peanøttallergi tåler spormengder, og generelt anbefales det ikke å unngå produkter med denne type merking. Er du eller barnet ditt svært sensitiv og har hatt alvorlig allergisk reaksjon mot små mengder av allergenet tidligere, bør du avklare med behandlende lege om spormerkede produkter kan brukes.

Medikamentell behandling

Har du en alvorlig allergi og fått utlevert adrenalinpenn til behandling er det svært viktig at du alltid har med deg disse.

  • 2021. Praktisk veileder i håndtering av matallergi

    Mattilsynet. Slik skal allergenene merkes

    Forskrift om matinformasjon til forbrukerne (matinformasjonsforskriften)