Hopp til hovedinnhold

Allergi mot nøtter

Nøtteallergi er en av de vanligste matallergiene både hos barn og voksne.

Sist oppdatert 26. mars, 2024

Ved nøtteallergi reagerer du proteiner som finnes i nøttene. Nøtteallergi er en av de vanligste matvareallergiene, både hos barn og voksne. Allergien er ofte en livslang allergi. Reaksjoner etter å ha spist nøtter kan forårsakes av det vi kaller primærallergi, men reaksjoner på nøtter kan også skyldes kryssallergi hos personer med pollenallergi. De fleste reagerer med milde symptomer, men alvorlige reaksjoner på nøtter kan forekomme.

i

Botanisk sett er det vi omtaler som nøtter svært forskjellig. I praksis betyr dette at du kan være allergisk mot én type nøtt, men tåle andre type nøtter.

Utredning

Du kan be om en utredning hos fastlegen din hvis du tror du er allergisk mot nøtter. Sykehistorien din vil være en viktig del av utredningen, og gi relevant informasjon (hva du har spist, hvilke symptomer du har opplevd og når de oppstod). Ut fra sykehistorien vil legen vurdere om det er behov for videre undersøkelser eller allergitester. Legen kan henvise videre til spesialist ved behov.

Behandling

Hvis du er allergisk mot nøtter må du unngå å spise nøtter og matvarer som inneholder nøtter, for å forebygge allergisk reaksjon. Det er derfor viktig at du leser ingredienslisten nøye hver gang du handler. Nøtter er merkepliktige allergener, og all mat som inneholder nøtter skal alltid merkes tydelig, uansett hvilken mengde matvaren inneholder. Allergenmerkingen gjelder både ferdigpakket mat og mat du kjøper på restaurant, kafé eller andre spisesteder. I ingrediensliten skal type nøtt oppgis og tydelig skilles fra de andre ingrediensene, slik at du lett får rett informasjon. Ofte vil nøtter derfor være fremhevet med fet, understreket eller kursiv skrift i ingredienslisten. Er du ute og spiser skal du få skriftlig informasjon om allergener i maten. Denne informasjonen gis ofte i menyen, på en egen plansje, eller små lapper og skilt.

Ordet «nøtter» er for lite spesifikt, og i ingredienslisten skal det opplyses om hvilken type nøtt produktet inneholder – for eksempel hasselnøtt. Følgende nøtter, og produkter framstilt av slike nøtter, er omfattet av merkeforskriften:

Muskat, kokosnøtt og sheanøtt gir sjelden allergisk reaksjon, og er ikke omfattet av regelverket for merking av allergener.

Du finner ofte nøtter som ingrediens i müsli, brød, kjeks, småkaker, desserter, iskrem, sjokolade, marsipan, nøtteoljer og sauser. Ulike typer nøtter brukes også i asiatiske og orientalske retter.

!

Peanøtt er en belgfrukt, og botanisk sett ikke en nøtt. Har du allergi mot peanøtt er det derfor ingen grunn til å unngå nøtter, med mindre du også har allergi mot nøtter.

Medikamentell behandling

Har du en alvorlig allergi og fått utlevert adrenalinpenn til behandling er det svært viktig at du alltid har med deg disse.

  • 2021. Praktisk veileder i håndtering av matallergi

    Mattilsynet. Slik skal allergenene merkes

    Forskrift om matinformasjon til forbrukerne (matinformasjonsforskriften)