Hopp til hovedinnhold

Allergi mot soya

Soya brukes som ingrediens i mange ulike matvarer. Ofte oppdages soyaallergi hos spedbarn i forbindelse med at de får morsmelkerstatning basert på soya, på grunn av allergi mot kumelk.

Sist oppdatert 04. mars, 2024

Soyabønnen er en belgfrukt. Ved allergi mot soya reagerer du på ett eller flere av proteinene (allergenene) i soyabønnen. Symptomene på soyaallergi oppstår vanligvis i løpet av få minutter etter at du har spist soya eller mat som inneholder soya, men kan oppstå opptil et par timer etterpå. De fleste reagerer med milde symptomer, men alvorlige allergiske reaksjoner som anafylaksi forekommer.

Soya er blant matvarene som oftest gir allergi hos små barn, men de fleste utvikler toleranse (vokser av seg allergien) i løpet av barneårene. Derfor er det sjeldnere at voksne reagerer på soya, og blant voksne som får reaksjoner etter inntak av soya skyldes dette ofte kryssallergi hos bjørkepollenallergikere. Det er viktig med en god utredning hos lege, slik at du får rett diagnose og behandling.

Kryssreaksjoner

Ved allergi mot soya kan du oppleve kryssreaksjoner mot andre belgfrukter, slik som peanøtt.

Hvis du har bjørkepollenallergi, og opplever kløe på lepper og i munn eller svelg når du spiser soya, er det stor sannsynlighet for at dette skyldes kryssallergi. Ved kryssallergi mot soya kan du tåle soya bedre etter varmebehandling.

Utredning

Du kan be om en utredning hos fastlegen din hvis du tror du er allergisk mot soya. Sykehistorien din vil være en viktig del av utredningen, og inkluderer informasjon om hva du har spist, hvilke symptomer du har opplevd og når de oppstod. Ut fra sykehistorien vil legen vurdere om det er behov for videre undersøkelser eller allergitester. Legen vil også vurdere behov for henvisning videre til spesialist.

Behandling ved allergi mot soya

Hvis du er allergisk mot soya må du unngå å spise soyabønner og matvarer basert på soya eller som inneholder soya som ingrediens. Det er derfor viktig at du leser ingredienslisten nøye hver gang du handler.

Soya er et merkepliktig allergen. Det betyr at all mat som inneholder soya alltid skal merkes tydelig, uansett hvilken mengde soya matvaren inneholder. Allergenmerkingen gjelder både ferdigpakket mat og mat du kjøper på restaurant, kafé eller andre spisesteder. I ingrediensliten skal soya tydelig skilles fra de andre ingrediensene, slik at du lett får rett informasjon. Ofte vil soya være fremhevet med fet, understreket eller kursiv skrift i ingredienslisten. Er du ute og spiser skal du få skriftlig informasjon om allergener i maten. Denne informasjonen gis ofte i menyen, på en egen plansje, eller små lapper og skilt.

Produkter som inneholder soya merkes vanligvis med:

Soya brukes som ingrediens i ulike matvarer og kan finnes i bakverk, farseprodukter, frokostblandinger, panerte retter, buljong, posteier, ulike vegetabilske retter, drikker av soya og soyabaserte erstatninger for meieriprodukter.

Soyaolje og soyalecitin

Soyaolje består av fettet fra soyabønnen, og er godt renset for protein (allergener). Personer med soyaallergi kan derfor bruke raffinert soyaolje.

Soyalecitin er utvunnet fra soyaolje, og kan derfor også brukes ved soyaallergi.

Medikamentell behandling

Hvis du har en alvorlig allergi og har fått utlevert adrenalinpenn til behandling, er det svært viktig at du alltid har med deg disse.

  • 2021. Praktisk veileder i håndtering av matallergi

    Mattilsynet. Slik skal allergenene merkes

    Forskrift om matinformasjon til forbrukerne (matinformasjonsforskriften)