Hopp til hovedinnhold

Myggallergi

Noen reagerer med allergiske reaksjoner på insektstikk, men hevelser og kløe betyr ikke nødvendigvis at du har fått en allergisk reaksjon.

Sist oppdatert 02. mars, 2023

Allergi eller giftreaksjon?

Det er biologisk snarvirksomme enzymer og andre stoffer, blant annet histaminer i myggens spytt, som forårsaker kløen og hevelsen vi omtaler som myggestikk. Noen reagerer med allergiske reaksjoner på insektstikk, men hevelser og kløe betyr ikke nødvendigvis at du har fått en allergisk reaksjon.

Ofte er det snakk om en ren giftreaksjon når insekter som mygg, klegg og veps sprøyter inn gift i huden som forårsaker betennelse og kløe. Allergimedisiner kan virke dempende på  kløe og hevelse, men her kan kløestillende midler, nedkjøling og våte omslag være vel så effektivt.

En allergisk reaksjon på insektstikk fører gjerne til svimmelhet, kvalme og tungpust. Noen kan også oppleve blodtrykksfall og at luftveiene hovner opp. Da er det viktig å kontakte lege så fort som mulig.

Snakk med legen din

Hvis du lurer på om du kan være allergisk, kan du ta kontakt med legen din. Hos legen kan du få utført en allergitest som kan bekrefte allergi mot insektstikk.

Noen kan oppleve å få en allergisk senreaksjon som kan oppfattes som en infeksjon, og derfor feilaktig behandles med antibiotika. En slik reaksjon krever faktisk ingen behandling.

Forholdsregler ved myggallergi

Hvis du er ekstra følsom mot myggstikk, bør du selvsagt gjøre alt for å minimere sjansen for stikk: