Hopp til hovedinnhold

Riktig bruk av astmamedisin

Visste du at så mange som 7 av 10 tar astmamedisinen feil? Riktig inhalasjonsteknikk er avgjørende for å få best mulig effekt av medisinen!

Sist oppdatert 02. mai, 2023

Astma er en kronisk betennelsestilstand i luftveiene som fører til økt slimdannelse, hevelse og trangere luftveier enn normalt. Medisiner som pustes inn, såkalt inhalasjonsmedisin, er den viktigste delen av behandlingen for å redusere astmaplager.

7 av 10 gjør feil

Det finnes flere forskjellige astmamedisiner til inhalasjon, både som:

Mange av disse medisinene skal også brukes på ulike måter. Dette kan være en utfordring, og forskning viser dessverre at så mange som 7 av 10 tar astmamedisinen sin feil.

i

Feil bruk av medisinen fører til dårligere effekt, fordi medisinen ikke kommer helt ned i lungene. Mange får derfor ikke god nok effekt av astmamedisinen, og sliter med å få kontroll på sin astma. Hvis teknikken gjøres feil, kan medisinen også bli liggende i munnhulen og svelget, noe som kan føre til munntørrhet og sopp.

Hvem har ansvar for å sikre god opplæring?

Forskning viser dessverre at alt for få personer som tar astmamedisiner har riktig inhalasjonsteknikk, og at det gis for lite opplæring og manglende astmakontroller.

Det er behandlende lege og/eller annet helsepersonell som har hovedansvar for at du får tilstrekkelig opplæring i inhalasjonsteknikken for den medisinen du bruker. Det er viktig at helsepersonell sørger for å kontrollere at du faktisk tar medisinen riktig. Derfor er det anbefalt at du tar med medisinene dine til astma-kontrolltime, slik at dere sammen kan ta en gjennomgang av teknikken og sørge for at det gjøres riktig. Det er anbefalt med rutineoppfølging hos lege etter avtale, vanligvis med intervaller på 6-24 måneder, avhengig av astmaens alvorlighetsgrad.

i

Apoteket har også et opplæringstilbud, slik at du skal få tilbud om opplæring i inhalasjonsteknikk når du henter ut medisinen din, men dette er kun et supplement til opplæringen du skal få av helsepersonell. Det er lurt å benytte seg av tilbudet på apoteket også, slik at du får en dobbeltsjekk på at du gjør det riktig.

Du kan spørre om opplæring selv

Det er også viktig at du som har astma, eller er foresatt til et barn med astma, tar ansvar for å etterspørre opplæring og sikrer deg at du har forstått teknikken riktig. Her er noen ting du bør huske på:

Hvis du synes det er vanskelig å få til riktig inhalasjonsteknikk med medisinen du bruker, bør du snakke med legen din om hvilke alternativer som finnes.

Fem vanlige inhalasjonsteknikk-feil:

!

Risikoen for å gjøre feil ved inhalasjon blir mindre hvis du bruker inhalasjonskammer, men dette kan kun brukes for inhalasjonsspray. Du bør også huske å vaske inhalasjonskammeret jevnlig – dette kan du gjøre med såpevann, ca. en gang i uken.

Husk alltid å skylle munnen etter inhalasjonen!

Felleskatalogens nettside finner du beskrivelse og demonstrasjon av inhalasjonsteknikken for de fleste astmamedisinene på markedet. Der får du god veiledning og beskrivelse på hvordan medisinen skal tas.

Husk å ta medisinen!

En annen viktig feil knyttet til bruk av astmamedisin er at du rett og slett kan glemme å ta den! Husker du å ta astmamedisinen din? Hvis du ofte glemmer det, kan det være lurt å tenke gjennom hva som er grunnene til det.

i

Finn de metodene som passer best for deg, som kan hjelpe deg med å huske å ta medisinen. Du kan for eksempel lage en liste, sette på en alarm på telefonen, eller oppbevare medisinen på et fast sted som gjør den enklere å huske.

Sjekk utløpsdato og husk å hente ut medisinen

Får du skaffet ny medisin i tide, både før den går ut på dato og før den er brukt opp? Hvis du synes dette er vanskelig, kan du lage deg systemer som gjør det enklere å huske.

Hvis du går på astmamedisiner fast, kan du for eksempel skrive ned tidspunkt for start. Da kan du regne ut når den er brukt opp! For eksempel: Hvis inhalatoren har 120 doser, og du bruker medisinen morgen og kveld, da varer den i 60 dager, altså omtrent to måneder. Da må du huske å skaffe ny før det har gått to måneder! Dette kan du notere i kalenderen, sette en alarm for, eller lignende.

Hvis inhalatoren du bruker har et telleverk, kan du også følge med på dette for å se hvor mye medisin du har igjen.

Du kan lære mer om inhalasjonsteknikk og astmamedisin i dette webinaret, lansert på Verdens astmadag 2. mai 2023. Innholdet er nyttig for både deg som har astma eller er foresatt til et barn med astma, og for helsepersonell!

Norges Astma- og Allergiforbunds informasjonskampanje knyttet til riktig bruk av astmamedisin er utarbeidet i samarbeid med Chiesi.

Chiesi logo