Hopp til hovedinnhold

Ta vare på hendene

Hyppig håndvask kan føre til tørre og såre hender. Slik opprettholder du god håndhygiene, samtidig som du tar godt vare på hendene dine!

Sist oppdatert 13. februar, 2023

Dersom du vasker hender ofte, kan du oppleve at hendene blir tørre og litt såre. For personer med eksem kan dette være ekstra plagsomt og utfordrende. For behandling av eksem er det viktig med god hygiene og systematisk krem- og salvebehandling i samråd med lege. For å oppnå gode resultater må du også bekjempe tørr hud, unngå kløe og redusere irriterende stoffer i de produktene du er i kontakt med, for eksempel såper. Det er svært ubehagelig med håndeksem, og det gjør også hendene mer utsatt for infeksjon med bakterier.

For å skåne hendene og forsøke å opprettholde hudbarrieren anbefaler vi: 

Eksemhansker kan også være et alternativ. De hindrer at du klør direkte på eksem eller sår, og bidrar til at krem på området som behandles blir værende lengre på. Eksemhansker kan du kjøpe i vår nettbutikk. Husk at medlemmer av Norges Astma- og Allergiforbund får gode rabatter i nettbutikken!

Vår produktmerkeording, Asthma Allergy Nordic, har mange anbefalte såper og kremer til hender og kropp. Disse er milde, skånsomme og inneholder ikke parfyme. Se etter Asthma Allergy Nordic-merket når du handler hudpleieprodukter!

Hånddesinfeksjon

Har du ikke tilgang på såpe og rent vann, kan hånddesinfeksjon være til hjelp. Hånddesinfeksjon kan erstatte håndvask når hendene ikke er synlig skitne. Hånddesinfeksjon er ofte mer skånsomt for huden enn såpe, i tillegg går det fortere å gjennomføre. Bruk gjerne et produkt med glyserol. Husk at håndsprit på åpne sår på hendene svir. Det er ikke nødvendig med både håndvask og hånddesinfeksjon samtidig.

Bruker du hånddesinfeksjon må du huske å ta på nok, og husk at fingertupper og tomler skal være dekket og fuktige i minst 30 sekunder.