Hopp til hovedinnhold

Gode råd for sunn hud

Kaldere vær betyr tørrere hud for mange. Men med enkle grep holder du huden myk og fin.

Sist oppdatert 26. oktober, 2023

Tørr hud på kroppen kan bli sår, flassende og kløende. Det kan skyldes tørr og varm luft, kulde, sol, sterke såper, varmt vann eller andre faktorer som kan påvirke den naturlige fuktigheten i huden. Spesielt på høsten og vinteren, når utelufta blir kaldere, kan det være lurt å ta noen enkle grep for å sikre at fuktigheten i huden bevares. 

Forebygging

For å unngå at huden blir tørr bør du la være å dusje eller bade for ofte, og pass på å ikke bruke for store mengder såpe på kroppen. Husk også at vannet du bruker ikke bør være for varmt, ettersom varmt vann og dusjvask lettere skyller vekk viktige fettstoffer som bidrar til å bevare hudbarrieren.

Kroppssåpen du bruker bør være mild, og det kan også være et godt alternativ å bytte ut såpen med en dusjolje. Etter badet påfører du en fuktighetskrem eller body lotion, helst mens huden fortsatt er litt fuktig.

Pleie for tørr og kløende hud 

Hvis huden allerede er blitt tørr og kløende, bør du tilføre mye fuktighet for å gjøre den myk igjen. Bruk en fet fuktighetskrem både morgen og kveld, og fortsett å følge rådene i forrige avsnitt om dusj og bad. Varme kan utløse kløe, så hold soverommet kjølig og prøv å unngå store temperaturendringer. Du bør bruke parfymefrie vaskemidler til klesvasken din, og bruk bomullsklær innerst mot huden. Klær med stive fibre kan gjøres mykere i tørketrommel, og som nødløsning kan du også prøve å bruke en parfymefri tøymykner. La neglene være korte slik at du unngår å klø på huden, og vurder eventuelt å bruke tynne hansker av for eksempel bomull eller viskose dersom du klør mye om natten.

Det er viktig at du snakker med legen din for å få en undersøkelse og behandling dersom du tror at den kløende huden din kan skyldes noe annet enn tørr hud, for eksempel eksem eller elveblest. Ved eksem vil ofte krem med kortison og/eller andre eksemkremer være viktig for å få kontroll over tilstanden. Behandlingen skal følges opp i samråd med lege og ha den varighet som er foreskrevet.

Se etter Asthma Allergy Nordic-merket

Norges Astma- og Allergiforbund anbefaler alle å redusere bruken av parfyme og parfymerte produkter, for eksempel hudkremer, såper og oljer, både for å minimere risikoen for å utvikle en allergi og for å unngå at andre i nærheten av deg får plager av din parfymebruk.

Norges Astma- og Allergiforbund har i samarbeid med Astma- og Allergiforbundene i Danmark og Sverige etablert produktmerkeordningen Asthma Allergy Nordic. Produkter som bærer denne logoen har gjennomgått en grundig faglig vurdering, og de er gunstige både for dem som har astma, allergi og andre overfølsomhetssykdommer, og for alle andre som er opptatt av å ivareta en sunn hud.

Se etter Asthma Allergy Nordic-merket når du handler såper, oljer, kremer og andre hudpleieprodukter, samt tøyvaskemidler. Da kan du være trygg på at produktet du har kjøpt er fritt for både parfyme og andre unødvendige kjemikalier.

Asthma Allergy Nordic