Hopp til hovedinnhold

Eksem og kulde

De fleste med eksem vil oppleve at eksemet blir verre i kaldt vær. Derfor er det ekstra viktig å beskytte huden på best mulig måte om vinteren.

Sist oppdatert 13. oktober, 2023

Kulde og vind sliter også på normal hud, men dersom du har eksem er du spesielt utsatt. Derfor er det særlig viktig å huske på god eksembehandling med smøreregime om vinteren, og å bruke rikelig med fuktighetskrem slik at huden er godt beskyttet.

Smør gjerne med fuktighetskrem uten parfyme morgen og kveld, slik at huden er bedre rustet til å komme ut i kulda neste dag.

Gode råd for sunn hud

Husk også at hyppig vask med såpe og for varmt vann kan tørke ut huden. Ikke bad mer enn nødvendig, og bruk gjerne parfymefri badeolje eller dusjolje i stedet for såpe.
Se flere gode hudpleieråd

Velg fuktighetskrem uten vann

Dersom du ønsker å smøre huden ekstra før du går ut i vinterkulda, bør du velge en fet fuktighetskrem uten vann. Husk at du bør smøre i god tid før du skal ut, minimum 30 minutter før, slik at kremen får tid til å trekke godt inn i huden. Velg kremer uten parfyme.

!

Barn som bruker smokk er ofte fuktige i området som dekkes av smokken. Da er viktig å smøre området godt med fet krem før barnet tas med ut.

Ingen god kuldebeskyttelse

Fuktighetskrem beskytter huden mot irritasjon og uttørring, men det er viktig å være klar over at ingen fuktighetskremer eller kuldekremer (med eller uten vann) gir god beskyttelse mot sterk kulde.

Mange kremer kaller seg «kuldekrem» uten at disse nødvendigvis inneholder andre stoffer enn mange andre vanlige kremer. En kuldekrem vil ikke nødvendigvis beskytte, bare senke ubehaget av kulde og gjøre at man oppholder seg lengre tid i kulden enn man ville gjort uten kremen. Dette kan også øke risikoen for forverring av eksem eller frostskader.

Andre reaksjoner

Noen kan oppleve at huden blir hoven, kløende og vablete når de kommer i kontakt med kulde og/eller kaldt vann. Dette kalles ofte kuldeallergi, eller kuldeelveblest.