Hopp til hovedinnhold

Gode tips til klesvask

Slik oppnår du rent og nyvasket tøy, helt uten parfyme og hudirritasjoner.

Sist oppdatert 26. oktober, 2023

Vaskemidler til tekstil 

Det er en myte at ting må dufte kraftig for at det skal være rent. Når det kommer til vaskemidler, anbefaler Norges Astma- og Allergiforbund at du velger et uparfymert alternativ. Parfyme kan virke irriterende på huden, og mange reagerer dessuten på sterk parfyme eller dufter. I produktmerkeordningen Asthma Allergy Nordic finnes et bredt utvalg av vaskemidler til tekstil. Disse oppfyller strenge faglige kriterier, og er vurdert til å være gunstige for alle med astma, allergi og andre overfølsomhetssykdommer, og alle andre som er opptatt av å forebygge sykdom. 

Sjekk vaskemaskinen 

i

Noen ganger kan du oppleve at det lukter surt av klærne etter vask. Det kan komme av flere årsaker - men her er det viktig å huske at løsningen ikke ligger i å pøse på med parfymerte vaskemidler. Det dekker bare delvis over problemene.

Et godt utgangspunkt er å sjekke om selve vaskemaskinen gjør det den skal. Vasker du med for lave temperaturer, slik at bakterier kan overleve og lage biofilm, eller finner du muggvekst i maskinen?

Dette er noen punkter du bør se nærmere på for å forebygge problemer:

Valg av vaskemaskin 

Det er vesentlig at maskinen du velger har et egnet allergi-program med ekstra skyllinger, og at den kan dokumentere en vasketemperatur på 60°C. Dette gjelder spesielt for personer som har behov for et veldig rent vaskeresultat. Med rent menes det i denne sammenheng at rester fra tøyvaskemiddel blir godt nok skylt ut, eller at ugunstige mikroorganismer i vasken er drept tilstrekkelig. Temperaturer på 60°C og oppover dreper mest effektivt, dette gjelder også for midd. 

I dag ønsker imidlertid mange å skaffe mer miljøvennlige hvitevarer. Når det gjelder vaskemaskiner vil Norges Astma- og Allergiforbund rette oppmerksomheten mot at mange miljøvennlige maskiner nå lages for å imøtekomme miljøkrav gjennom EU-regler. EU har veldig strenge krav til forbruk av vann, og det vil gå på bekostning av skylleeffektivitet og sannsynligvis medføre mer rester av vaskemidler og eventuelt skyllemiddel i det ferdig vaskede tøyet, noe som kan gi utfordringer for enkelte i våre grupper. Knapphet på vann er i større grad aktuelt på Europa-kontinentet. Her i Norge, hvor vi har god og enkel tilgang på rent vann, kan vi heldigvis koste på oss skikkelig skylling. I tillegg har Svanemerket også egne krav til vaskemaskiner. Miljømerket Svanen bemerker at i lovverket er minimumskravet til vannforbruk i standard vaskeprogrammer for dårlig med tanke på skylling, slik at de krever et eget skylletrinn på sine miljømerkede maskiner.  

Skal du kjøpe deg ny vaskemaskin bør du spørre konkret etter maskiner som har en viss kvalitet og som skyller tilstrekkelig godt. Gjerne ved enkle tilvalg i menyene som du lett kan ta i bruk. 

i

Det går veldig fint å tørke klær ute i kulden. Ønsker du å tørke klærne inne, bør du prøve å gjøre det i nærheten av badet, der det mest sannsynlig er avtrekk.