Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Astma og kulde - her er våre beste tips >>

Allergi mot nøtter og peanøtter

No image
nb Dato publisert: Sist oppdatert:
Allergi mot nøtter og peanøtter er våre vanligste matallergier, og peanøtter forårsaker flest allergiske reaksjoner i den vestlige verden. Her finner du fakta og nyttig informasjon om allergi mot nøtter, mandler og peanøtter.

Hva er nøtteallergi?

Ordet nøtt brukes ofte som en samlebetegnelse om frø eller frukter som kan være svært ulike, botanisk sett. I nøttebegrepet inngår mandel, hasselnøtt, valnøtt, cashewnøtt, pekannøtt, paranøtt/brasilnøtt, pistasjnøtt, macadamianøtt/australianøtt, men ikke peanøtt.

Nøtteallergi er en unormal reaksjon på nøtter som kommer av at kroppen reagerer på enkelte av proteinene i nøttene. Nøtteallergi er en av de vanligste matvareallergiene. Dette fordi nøtteallergi kan oppstå både som en klinisk allergi og som en kryssreaksjon ved pollenallergi, særlig mot hasselnøtter og valnøtter, samt mandler og peanøtter. En klinisk allergi mot nøtter varer ofte livet ut.

Les mer om kryssallergi her >>

Slektskapet mellom nøttene er ikke så nært at en person som reagerer på én type nøtter nødvendigvis reagerer på en annen type nøtter eller frø. Men, vær ekstra oppmerksom på nøttene som er i samme familie.

Trenøtter: Hasselnøtter og kastanjer
Stenfrukter: Valnøtter, pekannøtter, mandler
Frø: Cashewnøtter, pistasjnøtter, pinjekjerner
Belgfrukter: Peanøtter
Andre: Paranøtter (brasilnøtter) og sheanøtter ser ut til å være fjernt beslektet

Muskatnøtt og muskatblomme er ikke en nøtt, men et slags frø. Personer med nøtteallergi vil som oftest tåle disse.

Kokosnøtt er heller ikke en nøtt, og tåles derfor også ofte godt ved nøtteallergi. 

Allergi mot peanøtter 

Peanøtter, også kalt jordnøtter, tilhører belgvekstene og er derfor ikke en nøtt, botanisk sett. Det betyr at de som reagerer på andre nøtter ofte kan tåle peanøtter, og omvendt. Det kan derimot forekomme kryssallergier mellom peanøtter, soyabønner, lupin (lupinmel brukes som erstatning for hvetemel i noen matvarer), erter og andre belgvekster. 25-50 prosent av mennesker med nøtteallergi har også peanøttallergi. 

Les mer om allergi mot belgvekster/soya her>> 

Bukkehornkløver er en plante i erteblomstfamilien og er et relativt nytt allergen i Norge. Plantens frø er et populært krydder i blant annet indisk matlaging. Det er rapportert allergiske reaksjoner (kryssrekasjoner) mot bukkehornkløver hos pasienter med peanøttallergi. 

Nøtter, frø og belgfrukter blir ofte brukt i mange av de samme matvarene, og kostrådene som gis ved allergi vil derfor være overlappende. 

Hvilke symptomer gir nøtteallergi?

Du kan ha en ren nøtteallergi eller peanøttallergi (primærallergi), eller du kan få reaksjoner på nøtter som følge av en underliggende allergi mot bjørkepollen (kryssallergi). De aller fleste med peanøtt- og/eller nøtteallergi har en kryssallergi. Det er sjelden knyttet alvorlige reaksjoner til kryssallergi, men symptomene kan være ubehagelige fordi de ofte rammer munnhule og svelg. Det er primær nøtteallergi som er forbundet med de alvorligste reaksjonene.

De vanligste allergiske reaksjonene mot nøtter og peanøtter er kløe og hevelse i munn og svelg. Elveblest, magesmerter, oppkast og eksemoppbluss/forverring er også symptomer som kan oppstå. Noen begynner også å renne fra nese og øyne ved eksponering for nøtter og/eller peanøtter.

Enkelte personer kan få kraftige, livstruende reaksjoner (anafylaksi) ved inntak av nøtter og peanøtter. Selv svært små mengder kan være nok hos de som er mest sensitive. Noen personer er også sensitive overfor nøttstøv. Det er imidlertid sjelden at nøttstøv innebærer noen risiko overfor nøtteallergikere, men nøttestøvet kan virke irriterende på luftveiene - som ved symptomer på pollenallergi. 

Du kan lese om hvordan du håndterer anafylaksi her >>

Det er sjelden man ser alvorlige reaksjoner på mandler, men mange, spesielt bjørkepollenallergikere, kjenner på kløe og irritasjon i munnhule og svelg ved inntak av mandler. Ofte kan du tåle mandler som er varmebehandlet, for eksempel som kakebunn eller i kransekake. Mandler finnes i krokan, og utgjør er viktig ingrediens i den harde kjernen i Daim (karamellisert krokan). Flere som reagerer på mandler i ubearbeidet form, kan tåle mandel i krokan og krokanfyll i kringler. Marsipan inneholder rå mandler, og noen rapporterer om kløe og symptomer ved inntak av marsipan. 

Hvordan utredes nøtteallergi?

Allergi mot nøtter og/eller peanøtter bør utredes ved at legen tar opp en grundig sykehistorie, og samholder denne med kliniske prøver (blodprøve og/eller positiv prikktest). Barn bør i tillegg gjennomføre provokasjonstester. Barnet får aktuelle nøtt(er) i opptrappende doser ved bestemte tidsintervaller. Barnet er godt ivaretatt under provokasjonen, da det overvåkes tett av helsepersonell som følger med på eventuell symptomutvikling og som har beredskapen klar dersom det skulle være nødvendig å avbryte/behandle reaksjoner. Det er viktig å avklare hvor alvorlig en eventuell allergi er, samt hvordan den bør håndteres. Det hender også at du har et positivt utslag på blodprøve og/eller prikktest, uten at det foreligger klinisk allergi (sensibilisering).

Kostprovokasjon betraktes som "gullstandard" for å diagnostisere matallergi. Ved provokasjonsundersøkelser kan det fastslås om det kun foreligger sensibilisering eller om barnet reagerer allergisk ved inntak av nøtter, og du får også ofte et inntrykk av hvor mye eller lite som skal til før barnet får reaksjoner. 

Les mer om kostprovokasjon her >>

Hvordan behandles nøtteallergi?

Matvareallergi behandles ved å utelate matvarer som ikke tåles fra kostholdet. Det anbefales at du i samråd med lege finner din tålegrense, altså hvor lite som skal til for å utløse allergisk reaksjon. Dette er avgjørende for hvor forsiktig du må være, og hvordan du blant annet bør forholde deg til matvarer merket med "kan inneholde nøtter/peanøtter". 

Hvor finnes nøtter/mandler/peanøtter?

Matvarer som ofte inneholder nøtter er kaker, kjeks, frokostblandinger, salater, brød og baguetter, nøttepålegg, desserter, krokan, sjokolade, is, noen typer pesto, enkelte utenlandske retter, som for eksempel asiatiske retter. Mandler finnes i marsipan og kaker med mandelbunn, som for eksempel kransekake.

Vegetabilsk olje kan være basert på nøtter og peanøtter. Hvis produktet er raffinert, vil det normalt ikke være proteiner tilbake, og produktet kan brukes av allergikere. Kaldpressede oljer kan derimot inneholde proteinrester. 

Lupinmel som brukes i bakverk inneholder proteiner som kryssreagerer med peanøtter. Lupinmel ble påvist i pølsebrød etter at det var rapportert alvorlige reaksjoner etter inntak av pølsebrød hos en med allergi mot peanøtter. 

Det er uansett veldig viktig å alltid lese varedeklarasjonen nøye.

Pollenallergikere med kryssallergi mot nøtter kan ofte tåle nøtter når de er stekt, kokt eller bakt (varmebehandlet), og mange tåler de bedre utenfor pollenseongen. Nøtteallergi som ikke skyldes kryssreaksjon med pollen krever imidlertid fullstendig eliminasjon av nøtter, uansett om de er varmebehandlet eller ikke.

Ernæringsmessige konsekvenser

Man kan godt utelate nøtter, frø og belgfrukter fra kosten og likevel ha et fullverdig kosthold. Ved å spise variert og bruke kjøtt, fisk, melkeprodukter, korn, frukt og grønnsaker vil behovet for alle næringsstoffer kunne dekkes. 

Hvem får nøtteallergi?

Allergi mot nøtter og peanøtter er våre vanligste matallergier, og peanøtter forårsaker flest allergiske reaksjoner i den vestlige verden. Barn ser ut til å reagere kraftigere enn voksne på peanøtter, og barn med atopisk eksem er ekstra utsatt for denne allergien. Kryssreaksjoner mot nøtter og peanøtter som følge av pollenallergi øker derimot med alderen, fra seks år og oppover. Allergier mot både nøtter og peanøtter er kraftige allergier som ser ut til å vare livet ut hos de fleste. Noen kan imidlertid vokse det av seg.

"Kan inneholde spor av nøtter..."

En del matvarer er merket med ”kan inneholde spor av nøtter”. Dette betyr ikke at nøtter er tilsatt matvaren, men at det under produksjon kan ha kommet rester av nøtter i produktet. De fleste med nøtteallergi tåler en spormengde nøtter og kan spise produkter merket med ”kan inneholde spor av”. Den enkelte må i samråd med sin lege finne ut om allergiene er så alvorlig at de skal unngå spormengder.

Vær oppmerksom på at nougat inneholder nøtter, at sjokolade kan inneholde nøtter og at marsipan og makronfyll er laget av mandler.

Har du spørsmål om matallergi? Som medlem i Norges Asmta- og Allergiforbund kan du snakke med vår rådgiver på matallergi som gjerne hjelper deg med det du lurer på >>

Last ned denne siden i pdf-versjon her >>
I PDFen finner du også flere tips og råd. 

Fakta om nøtteallergi er utarbeidet i samråd med NAAFs legeråd.