Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

No image
Gresspollenallergi

Nøtter/mandler/peanøtter

No image
nb Dato publisert: Sist oppdatert:
Nyttig å vite om nøtter/mandler/peanøtter - NAAFs faktaark.

Hva er nøtteallergi?

Nøtteallergi er en unormal reaksjon på nøtter som kommer av at kroppen reagerer på enkelte av proteinene i nøttene. Nøtteallergi er en av de vanligste matvareallergiene. Dette skyldes blant annet at en stor andel av befolkningen har pollenallergi. De som har pollenallergi opplever ofte kryssallergier, særlig mot hasselnøtter og valnøtter, samt mandler og peanøtter. Nøtteallergi varer ofte livet ut.

Ordet nøtt brukes om frø eller frukter som kan være svært ulike botanisk sett. I nøttebegrepet inngår mandel (er egentlig en stenfrukt), hasselnøtt, valnøtt, cashewnøtt, pekannøtt, paranøtt/brazilnøtt, pistasjnøtt, macadamianøtt/australianøtt. Slektskapet mellom nøttene er ikke så nært at en person som reagerer på én type nøtter, nødvendigvis reagerer på en annen type nøtter eller frø. 

Peanøtter (jordnøtter) tilhører belgvekstene og er derfor ikke en nøtt botanisk sett. Det betyr at de som reagerer på andre nøtter ofte kan tåle peanøtter, og omvendt. Det kan derimot forekomme kryssallergier mellom peanøtter, soyabønner, lupin, erter og andre belgvekster. Les mer om allergi mot belgvekster/soya her.

Muskatnøtt og muskatblomme er ikke utvunnet fra nøtter, og en nøtteallergiker vil som oftest tåle disse.

Nøtter, frø belgfrukter blir ofte brukt i mange av de samme matvarene og kostrådene som gis ved allergi vil derfor være overlappende. 

Hvilke symptomer gir nøtteallergi?

De vanligste allergiske reaksjonene mot nøtter og peanøtter er kløe og hevelse i munn og svelg. Eksemutbrudd, elveblest, magesmerter og oppkast er også symptomer som kan oppstå. Ved kryssreaksjon mellom pollen og mat er det også vanlig med rennende nese og øyne.

Enkelte personer kan få kraftige, livstruende reaksjoner (allergisk sjokk) ved inntak av nøtter og peanøtter. Selv svært små mengder kan være nok hos de som er mest sensitive. Det samme gjelder nøttestøv. Det er imidlertid viktig å være klar over at dette heldigvis gjelder få personer.

Reaksjoner på mandler er ikke like vanlig som reaksjon på nøtter.

Hvordan utredes nøtteallergi?

En allergisk reaksjon på nøtter må dokumenteres ved blodprøve og positiv prikktest. Spesielt barn bør i tillegg gjennomføre provokasjonstester der det gis den aktuell matvaren i veldig små og deretter økende doser for å avklare hvor alvorlig allergien er. Slike undersøkelser er regnet for «gullstandarden» for å diagnostisere matallergi. Ved provokasjonsundersøkelser kan det fastslås om det foreligger bare «sensibilisering» eller om det skjer en allergisk reaksjon hos barnet ved inntak av nøtter, og etter hvilke mengde reaksjonen skjer.

Hvordan behandles nøtteallergi?

Matvareallergi behandles ved å utelate matvarer som ikke tåles fra kostholdet. Det anbefales at man i samråd med lege finner sin tålegrense, altså hvor lite som skal til for å utløse allergisk reaksjon. Dette er avgjørende for hvor forsiktig man må være. 

Hvor finnes nøtter/mandler/peanøtter?

Matvarer som ofte inneholder nøtter er kaker, kjeks, frokostblandinger, salater, brød og bagetter, nøttepålegg, desserter, krokan, sjokolade, is, noen typer pesto, enkelte utenlandske retter, som for eksempel orientalske retter. Mandler finnes i marsipan, kaker med mandelbunn, som for eksempel kransekake.

Vegetabilsk olje kan være basert på nøtter og peanøtter. Hvis produktet er raffinert, vil det normalt ikke være proteiner tilbake og kan brukes av allergikere. Kaldpressede oljer kan derimot inneholde proteinrester. 

Lupinmel som brukes i bakverk, inneholder proteiner som kryssreagerer med peanøtter. Lupinmel ble påvist i pølsebrød etter at det var rapportert alvorlige reaksjoner etter inntak av pølsebrød hos en med allergi mot peanøtter. 

Det er unasett veldig viktig å alltid lese varedeklarasjonen nøye.

Pollenallergikere med kryssallergi mot nøtter kan ofte tåle nøtter når de er stekt, kokt eller bakt (varmebehandlet), og mange tåler de bedre utenfor pollenseongen. Nøtteallergi som ikke skyldes kryssreaksjon med pollen krever imidlertid fullstendig eliminasjon av nøtter, uansett om de er varmebehandlet eller ikke.

Ernæringsmessige konsekvenser

Man kan godt utelate nøtter, frø og belgfrukter fra kosten og likevel ha et fullverdig kosthold. Ved å spise variert og bruke kjøtt, fisk, melkeprodukter, korn, frukt og grønnsaker vil behovet for alle næringsstoffer kunne dekkes. 

Hvem får nøtteallergi?

Allergi mot nøtter og peanøtter er våre vanligste matallergier og peanøtter forårsaker flest allergiske reaksjoner i den vestlige verden. Barn ser ut til å reagere kraftigere enn voksne på peanøtter, og barn med atopisk eksem er ekstra utsatt for denne allergien. Omlag halvparten av barn med peanøttallergi reagerer på lukt, smak eller berøring, derimot reagerer bare 10 % av de voksne. Kryssreaksjoner mot peanøtter som følge av pollenallergi øker derimot med alderen, fra seks år og oppover. Allergier mot både nøtter og peanøtter er kraftige allergier som ser ut til å vare livet ut hos de fleste. Noen kan imidlertid vokse det av seg.

Kan inneholde spor av nøtter..

En del matvarer er merket med ”kan inneholde spor av nøtter”. Dette betyr ikke at nøtter er tilsatt matvaren, men at det under produksjon kan ha kommet rester av nøtter i produktet. De fleste med nøtteallergi tåler en spormengde nøtter og kan spise produkter merket med ”kan inneholde spor av”. Den enkelte må i samråd med sin lege finne ut om allergiene er så alvorlig at de skal unngå spormengder.

Nøtter merkes alltid med egne navn (hasselnøtter, valnøtter osv). Vær oppmerksom på at nougat og sjokolade kan inneholde nøtter og at marsipan og makronfyll er laget av mandler.

 

Last ned denne siden i pdf-versjon her >>

I PDFen finner du også flere tidps og råd. 

Fakta om nøtteallergi er utarbeidet i samråd med NAAFs legeråd.