Hopp til hovedinnhold

Stearinlys kan gjøre gjestene dine syke

Når det blir mørkt og kaldt ute kommer gjerne stearinlysene frem. Det er et koselig innslag, men det skaper dårlig inneklima som kan gjøre både deg og de rundt deg syke

Sist oppdatert 03. november, 2023

Så fort vintermørket kommer, ønsker vi gjerne å lyse opp så mye vi kan rundt oss. Vi setter ofte frem både stearinlys, kubbelys og telys. Det er koselig, men ikke særlig bra for verken deg eller inneklimaet i hjemmet ditt.

Og får du gjester med astma eller allergi, kan det faktisk gjøre dem syke!

Skaper partikler i rommet

Brennende stearinlys avgir os og partikler som kan virke irriterende på luftveiene. Når du slokker dem kan de ryke sterkt, og vil i et kort tidsrom avgi mye sot og røykpartikler. De bidrar dermed til å forurense luften i rommet. Dette kan skape problemer for personer med astma og allergi.

I hovedsak produserer brennende stearinlys sot, forbrente partikler og lukter/forbrenningsgasser. Når du slukker dem vil det komme en betydelig del røyk fra den varme veken, dersom du bare blåser dem ut. Dette inneholder mange partikler som kan irritere luftveier og slimhinner, og noen kan derfor oppleve et ubehag ved å oppholde seg der. Bruker du en lyseslukker, eller kniper veken med fingrene, så unngår du mye av denne røykdannelsen.

Fyring med mange levende lys innendørs kan ifølge Folkehelseinstituttet gi et kortvarig bidrag som er på høyde med innendørs røyking. Også Helsedirektoratet påpeker at stearinlys kan gi helseplager, særlig for små barn og personer med astma.

Mange gode alternativer

Mange synes kanskje det begrenser kosen når de ikke kan pynte med stearinlys. Men om du ønsker å pynte med lys, kan du fortsatt det!

Det finnes nå mange mer helsevennlige alternativer på markedet. Det finnes for eksempel batteridrevne lys i mange størrelser og varianter, og de har også blitt rimeligere og mer tilgjengelige. I tillegg kan du pynte med lyslenker, de blir vakre både i oppsatser og på hyller.

Norges Astma- og Allergiforbund oppfordrer til at du tar hensyn når du får gjester som har astma eller allergi. Ta hensyn til at det gjerne bor flere i en husholdning, også grupper som ikke så lett klarer å si ifra, for eksempel barn og husdyr.

Det brukes gjerne mest levende lys innendørs i den årstiden der vi mange steder i landet har utfordringer med luftkvaliteten utendørs. Fyrer du med stearinlys inne, vil dette bidraget komme i tillegg til det som nærmest uunngåelig kommer inn i boligen fra forurenset uteluft.