Hopp til hovedinnhold

Aksjon Burot

Norges Astma- og Allergiforbund arrangerer Aksjon Burot i hele landet hver juni. Formålet med kampanjen er å luke vekk burotplanten, for å gjøre hverdagen enklere for personer med allergi mot burotpollen.

Hvorfor Aksjon Burot?

Burot er en ugressplante som vokser over hele lavlandet i Sør- og Midt-Norge, men er også i ferd med å spre seg nordover. Pollen fra burot plager like mye som bjørkepollen, og skaper store problemer for personer som er allergiske. 

Buroten blomstrer fra 15. juli–30. august, og én plante kan spre så mye som 700.000 frø til nye planter! Heldigvis spres ikke pollenet lenger enn ca. 100-200 meter med vinden. Det betyr at luking av burot i nærmiljøet, før den rekker å blomstre og spre frø, har stor positiv effekt for personer i området som har allergi mot burotpollen! Utrydding av burot virker også forebyggende, ved at færre blir eksponert for burotpollen og dermed ikke utvikler allergien. Lukingen bør foregå i juni, i god tid før planten blomstrer.

Aksjon Burot i Nord-Norge

Burotplanten er heldigvis ikke like utbredt i Nord-Norge som andre steder i landet, men den har likevel blitt observert visse steder, blant annet i Lofoten og i Harstad. Det kan derfor være desto viktigere å fjerne de få plantene som allerede finnes i nordlige deler av landet, slik at disse ikke får spre frø til nye planter som øker bestanden.

Norges Astma- og Allergiforbund håper derfor at også grupper i Nord-Norge vil delta på Aksjon Burot, ved å se etter, og eventuelt luke, burot i nærområdet. Dette bidrar til å forebygge spredningen i Nord-Norge. NAAF er også av faglige grunner veldig interessert i å finne burotens nordligste punkt, og dette kan dere hjelpe oss med!

I Nord-Norge burde lukingen helst foregå sent i juni.

Hvorfor delta?

Alle skoler, barnehager, idrettslag og foreninger som melder seg på og deltar i Aksjon Burot er med på å gjøre hverdagen enklere for personer med burotallergi, og er også med i trekningen av nasjonale pengepremier. Norges Astma- og Allergiforbund trekker vinnerne i september.

Alle grupper som har meldt seg på og gjennomført aksjonen er med i premietrekningen, uavhengig av hvor mye burot de har funnet!

Har du spørsmål om aksjonen? Ta gjerne kontakt på e-post: aksjon.burot@naaf.no