Allergivaksinering mot katt?

Hei! I det siste heftet av NAAF’s AstmaAllergi (nr. 3, 2006) blir det skrytt veldig av vaksinering mot allergi.

Det fortelles bl.a. om en gutt som er blitt bra bare etter et halvt års behandling. Det gjaldt allergi mot bjørkepollen, men i artikkelen står det at allergivaksine virker også ved allergi mot pelsdyr.

Min sønn (12 år) er allergisk mot husstøvmidd og veldig allergisk mot katter med både høysnue og astma og oppbluss av eksem. Vi har kvittet oss med kattene, men det er jo katter overalt ellers.

Vi har tidligere spurt allergilegen hans om å vaksinere gutten mot katter, men han ville ikke gjøre det. Bør vi ta med oss bladet til ham og spørre på nytt, eller er det lurest å gå til en annen allergilege?

(30.juni 2006)

SVAR:

Allergilegen dere har spurt, har rett!

Det er ikke mulig å garantere god virkning av allergivaksinering og særlig ikke mot pelsdyr der vaksineringen ofte mislykkes. Det er en meget krevende behandling, og med usikre resultater kan det bli det en for stor og skuffende belastning på et barn.

Allergivaksinering (hyposensibilisering) ved astma anbefales vanligvis ikke, og absolutt ikke ved samtidig atopisk eksem (fordi eksem som oftest blusser opp før man er kommet opp til ønsket vaksinedose).

Ved uttalt allergi (som det ofte er ved allergi mot dyr) er det økt risiko for uønskede reaksjoner slik at man må gå meget varsomt frem og holde på lang tid før en kan håpe på noen effekt.

Solskinnshistoriene i Allergibladet gjelder for det første pollenallergi, som er bedre egnet for slik behandling enn andre allergier. Heller ikke ved pollenallergi kan det garanteres noen god effekt av allergivaksinering, men det kan hjelpe mer eller mindre iallfall hos anslagsvis 50-60 % + 20-30 % som hjelpes av andre forhold. 

Så rask effekt av allergivaksinering som allergibladet forteller om for gutten, forekommer sjelden, og i dette tilfellet må en lure på om guttens bedring mest er takket være regnværet under bjørkeblomstringen i hans område. Det tegnet til å bli voldsomt mye bjørkepollen i år, men heldigvis regnet det aller meste bort mange steder slik at mange unngikk plager selv om de er veldig allergiske mot bjørkepollen. 

Vi får håpe at den omtalte gutten hører til de heldige som har genetisk mulighet til å oppnå bedring med fortsatt vaksinering. Foreløpig mangler dessverre muligheter for å finne ut om det på forhånd.

(Sist  oppdatert 30. juni 2006)