Hopp til hovedinnhold

Julegrøt uten melk

Hva er vel jul uten julegrøten? Heldigvis er det lett å tilpasse oppskriften dersom du har en melkeallergisk eller laktoseintolerant gjest ved bordet.

Sist oppdatert 13. februar, 2023

Det nærmer seg julaften, og tradisjonen tro skal julegrøt snart serveres over hele landet. Dersom nissen eller en av gjestene ikke tåler melk, er det viktig for den som skal lage maten å vite om gjesten har melkeallergi eller laktoseintoleranse

Ved melkeallergi er det melkeproteiner som må unngås. Det vil si at du må unngå vanlig melk, fløte, smør og margarin som inneholder melk. Laktosefrie produkter inneholder melkeprotein, og kan derfor ikke brukes.

I julegrøten kan melk erstattes med for eksempel kokosmelk, ris- eller havredrikk (risdrikk anbefales ikke til barn under 6 år). Bruk melkefri margarin, for eksempel Soft Flora Spesial, til smørøye. 

De som har laktoseintoleranse er overfølsomme overfor melkesukker; de mangler, eller har lite av, et enzym i tarmen som spalter melkesukker. Du kan bruke laktosefri melk i julegrøten hvis gjesten har laktoseintoleranse.

Risengrynsgrøt uten melk

Ingredienser: 

Fremgangsmåte:

  1. Kok opp kokosmelk og vann.
  2. Tilsett grøtris og salt og kok i cirka en time. 
  3. Grøten serveres varm med melkefri margarin, kanel og sukker.