Hopp til hovedinnhold

Fem tegn på pollenallergi

Nesa renner, øynene er såre, og du nyser hele dagen. Er det en forkjølelse, eller kan det skyldes pollenallergi? Disse fem tegnene kan gi deg svar!

Sist oppdatert 25. mars, 2024

Omtrent én million nordmenn har pollenallergi, og tallet er økende. Mange er så plaget at det går utover livskvaliteten, og det kan være svært ubehagelig. Dessverre er det svært mange som ikke vet at symptomene de har skyldes en pollenallergi, og dermed får de ikke behandlet allergien sin.

I første rekke opptrer symptomene i nese og øyne, og det kan være vanskelig å skille en sommerforkjølelse fra pollenallergi. Mange opplever å ha hatt sykdommen i flere år før det til slutt viser seg at den årlige sommerforkjølelsen faktisk var pollenallergi. 

!

Det er veldig viktig å få stilt riktig og tidlig diagnose, fordi ubehandlet pollenallergi kan utvikle seg til astma. Har du noen av disse symptomene, anbefaler vi at du tar en tur til legen for å sjekke om du har pollenallergi.

5 tegn på pollenallergi

  1. Nesen renner, klør og tetner til, og du nyser.
  2. Øynene renner, klør, blir røde og hovner opp.
  3. Du puster mer med munnen, og dermed blir ikke luften som skal ned i lungene varmet opp, fuktet og renset for blant annet pollenkorn. Dette kan utløse eller forverre astma.
  4. Mange opplever at de blir trøtte, og de strever med redusert konsentrasjons- og innlæringsevne. Dette kan gi redusert yteevne i skole, utdanning, arbeid, familie- og fritidsaktiviteter.
  5. Ved pollenallergi har du oftest ikke feber. Allergimedisin vil hjelpe mot pollenallergi, men ikke hvis symptomene dine skyldes forkjølelse eller annen sykdom.

Mange med pollenallergi kan også oppleve kryssreaksjoner med mat, for eksempel at du får en reaksjon som kløe i munnen når du spiser nøtter, kiwi, rå gulrøtter, epler, pærer eller lignende.

Hva nå?

Tror du at du kan ha pollenallergi, må du dra til legen. Hos lege med kunnskap om allergi kan du bli testet for å se om du er allergisk mot pollen, husstøvmidd, muggsopp, partikler fra dyr og så videre.

En liten dråpe som inneholder et teststoff, for eksempel en pollenoppløsning, legges på huden. Gjennom denne dråpen stikkes det et lite hull i huden. En blek, kløende vable viser at du kan reagere allergisk overfor den testede allergentypen.

Det er viktig å ikke bruke allergitabletter de siste sju dagene før testen skal tas. Allergitest med blodprøve kan også brukes i utredning av pollenallergi.

Fakta om pollenallergi

Pollenallergi er den vanligste formen for allergi. Symptomene utløses hovedsakelig av pollen fra trær og busker som or, hassel, salix (selje, pil og vier) og bjørk, samt planter som gress og burot.

Pollenallergi forekommer oftest i aldersgruppen 5–40 år. For samfunnet koster sykdommen mange millioner kroner hvert år i form av utgifter til legebesøk, medisin, økt sykefravær og redusert arbeidskapasitet.