Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Om å beskytte seg i kulden

No image
nb Dato publisert: Sist oppdatert:
Kaldt vær og forurenset luft byr på ekstra utfordringer for folk med astma og luftveisplager. Når temperaturen kryper over til minus, er det viktig å forebygge med medisiner og beskytte seg godt med klær.

Astma- og Allergiforbundet gir deg noen gode råd på vei ut i kulden, og husk at små barn og eldre bør tas ekstra godt vare på i kulden.

Astma og kulde

For personer med astma eller andre luftveissykdommer er det viktig med forebyggende medisin i kulden. Denne utvider luftveiene og reduserer derved plagene. Jonas varmemaske , for både voksne og barn, gir god beskyttelse mot kald og tørr luft. Et lite filter i masken varmer opp den luften man puster inn.

Dersom man beskytter seg riktig og benytter riktig medisinering, bør ikke de som har astma engste seg for å bevege seg ute i kaldt vær. 

Astmasykdommen er svært individuell med store svingninger i sykdomsforløpet og enkelte vil merke problemer med pusten allerede ved få kuldegrader. Det er viktig å ha kjennskap til egen sykdom og at man tar hensyn til egne reaksjoner.

Hvis du bor i en by eller et tettsted, må du være obs på at partikkelforurensning fra vedfyring og biltrafikk ofte vil øke i stillestående og kald luft, og forverre astma. Følg gjerne med på luftkvaliteten i din hjemby. Dersom nivået av svevestøv er høyt (rødt nivå) bør man vurdere å holde seg unna de mes belastede områdene.

Les mer om astma og kulde >

Ikke under ti minus

Vær forsiktig med å ta de aller minste barna ut på tur hvis det er under ti minusgrader. Det går godt an å frakte barnet rett inn i en bil for eksempel, men skal du gå tur med barnet og det kryper ned mot minus ti, bør du først og fremst beskytte huden med varme klær av ull, fleece eller vindtett stoff og fet fuktighetskrem.

Hvis barnet skal sove ute, bør du se på gradestokken og nærmer den seg minus 10 grader, bør du være varsom og vurdere å la barnet sove innendørs.

Alternativt må du ta hensyn til hvor vognen står (i en lun krok, ikke forurenset luft eller på et trekkfullt sted) og om barnet er godt nok beskyttet av varm sovepose og kalesje. Hvis ikke kan det være fare for blant annet forfrysninger og luftveisinfeksjoner. Små barn er mer sårbare for svært kald luft og de har ikke evne til å si ifra ved ubehag. Man må også passe på å beskytte eldre barn som gjerne leker ute selv om det er kaldt.

Ull innerst

Fysisk beskyttelse i form av varme klær er best mot kulde og vind. Ull isolerer og fjerner fuktighet fra kroppen, slik at temperaturen reguleres godt. Bruk ull innerst, strømpebukse, body, longs og ullsokker. Fleece kan være et alternativ for de som atopisk eksem eller følsom hud.

Mange opplever også at de kan bruke ulltøy dersom de velger kvalitetsplagg med fine, myke fibre. Ull kombinert med silke gir oftere mindre kløe. Ansiktet kan beskyttes med Finlandshette eller Jonaslue.

Pass også på at små barn får god tilgang til luft og at det ikke blir overopphetet. Skal barnet sove ute, bør man ikke dekke til kalesjen med teppe. Det er også viktig å kle av barnet dersom man tar barnet inne i butikk eller andre steder.

Beskytt huden

Huden vil være spesielt utsatt i kaldt vær. Noen reagerer også med ”kuldeallergi” eller elveblest når huden utsettes for sterk kulde og kaldt vann samtidig (snø). Huden blir hoven med små vabler. Kulde og vind sliter også på normal hud.

Fuktighetskrem beskytter huden mot irritasjon og uttørring, men det er viktig å være klar over at ingen fuktighetskremer eller kuldekremer (med eller uten vann) gir god beskyttelse mot sterk kulde. Mange kremer kaller seg «kuldekrem» uten at disse nødvendigvis inneholder andre stoffer enn mange andre vanlige kremer. En kuldekrem vil ikke nødvendigvis beskytte, bare senke ubehaget av kulde og gjøre at man oppholder seg lengre tid ute i kulden enn man ville gjort uten kremen, og således øke risikoen for frostskader. Hvis man likevel ønsker å bruke kuldekrem, bør det være en fet krem med høyt innhold av fett og ikke fukt.

Smør gjerne inn med krem om kvelden før leggetid, slik at huden er bedre rustet til å komme ut i kulda neste dag. Smør også med fet fuktighetskrem i god tid før du skal ut i kulden, slik at kremen får tid til å trekke godt inn i huden. Bruk kremer uten parfyme. Barn som bruker smokk er ofte fuktige i området som dekkes av smokken. Da er viktig å smøre området godt med fet krem før barnet tas ut.

Husk også at vask med såpe kan tørke ut huden, ikke bad mer enn nødvendig. Bruk gjerne badeolje eller dusjolje i stedet for såpe.

Pass på

Eldre og syke tåler også sterk kulde dårlig. Ta ansvar og pass på at de har det bra i kulda!

Friske personer bør ikke få problemer med å være ute eller i aktivitet selv om det er kaldt. Har man en jobb utendørs er det viktig med pauser for å varme seg og beskytte luftveiene med varmemaske. Når gradestokken går mot 20 minus, bør man unngå utendørs arbeid.

Ikke bare til besvær

Aldri så galt at det ikke er godt for noe. Er det under minus femten kuldegrader, kan du benytte anledningen til å bli kvitt midd i dyner, puter, madrasser og tepper. Hvis du har symptomer som tett og rennende nese og allergisk reaksjoner fra øynene når du ligger i sengen din så kan dette være reaksjon på midd. Gjør ren sengen, og det som ikke kan vaskes på 60 grader legger du ut i kulden i 8 timer. Bank det godt før det tas inn.