Hopp til hovedinnhold

Astma og trening

Mange med astma er dessverre lite fysisk aktive av frykt for å fremprovosere astmaanfall. Her finner du noen korte enkle videoer og gode råd for å komme i gang med hverdagstreningen, spesielt tilpasset deg med astma.

Sist oppdatert 26. mars, 2024

Med riktig medisinering og tilrettelegging av aktiviteter kan barn og voksne med anstrengelsesutløst astma fungere på lik linje med andre. Fysisk aktivitet har mange positive effekter både for fysisk og psykisk helse, og du kan oppnå bedre astmakontroll om du trener regelmessig. Det kan også føre til redusert behov for medisiner, færre akuttbesøk og færre sykedager.

Treningen bør bestå av både kondisjons-, styrke- og bevegelighetstrening.

6 gode treningsråd for deg med astma 

1. Vær riktig behandlet: Sørg for at du har fått en personlig behandlingsplan hvor det kommer frem om, og i så fall hvordan, du skal medisineres i forbindelse med trening. Ta medisiner med korrekt inhalasjonsteknikk 15 minutter før fysisk aktivitet, hvis det er anbefalt av din lege.

2. Det er lov å be om hjelp: Hvis du syns det er vanskelig å komme i gang med trening, eller du har begrensninger med å være aktiv; husk at de med astma kan ha rett til fysioterapi. Det finnes også treningsgrupper, frisklivssentraler og treningssentre som kan bistå!

3. Justér etter forholdene: Pollensesongen kan være utfordrende for noen astmatikere. Følg med på pollenvarselet, og tren gjerne innendørs på dager med kraftig spredning. Unngå å trene ved steder med høy luftforurensning. Du kan blant annet sjekke luftkvaliteten på yr.no.

4. Husk god oppvarming: Oppvarming er viktig, spesielt ved trening med høy intensitet. Det å langsomt øke pulsen i opptil 20 min. kan bidra til å redusere eller forhindre pusteproblemer under trening.

5. Prøv en varmemaske: Ved trening i kaldt vær kan du bruke en varmemaske. Masken vil hjelpe fordi luften blir varmet opp før den pustes inn, slik at du unngår å irritere luftveiene og få problemer med pusten.

6. Rolig nedtrapping: Nedtrapping er viktig for å unngå astmasymptomer etter trening. Avslutt treningsøkten med 5-15 minutters øvelser som langsomt senker pulsen.

Motivasjon for å komme i gang:

Her finner du enkle videoer med treningsekspert Yngvar Andersen, med forslag til korte hverdagstreninger for deg med astma. Øvelsene kan gjøres hjemme i stua med det du har tilgjengelig av utstyr. God trening!