Tett i nesen. Allergi mot hva?

Jeg har en datter på 8 år som er kronisk tett i nesten. Vi har sjekket for polypper, men legen sier de irriterte slimhinnene trolig er forårsaket av mat. Hun har utslag på egg og melk samt timotei.

Selv er jeg sikker på at hun er allergisk mot soya (og derav peanøtter), men dette var for kostbart for sykehuset å ta prikktest på (!)

Har fått hjelp av Rhinocort, men skulle heller ha funnet årsaken til den tette nesen. Har i en måned testet på acetylsalisylsyre og kuttet Rhinocort samtidig som vi reduserte kraftig fruktjuicer og frukt, men ketchup er vanskelig å kvitte seg med. Syntes i en periode jeg merket bedring, men siste uken har nesen igjen vært tett. (Kanskje fordi medisinen er ute av av kroppen?)

Nå er jeg trøtt av all egentestingen. Jeg har ikke særlig tro på allergi mot timotei, i alle fall ikke timotei alene. Hun har ikke sesongvariasjoner, men er like tett hele året.

Matallergien er ikke alvorlig, og vi er ikke 100 % konsekvente. Kan det forårsake at hun aldri blir kvitt den? 1) Er det mulig gjennom blodprøver å finne allergi mot f. eks. spesifikke krydder, burot og dens kryssallergier 2) Hvor alvorlig skal allergier måtte være før man kan forsvare å få spesialisthjelp?

Jeg synes det er tappert av min datter å være prøveklut for alle mine undersøkelser. Det er usosialt og virker dempende på omgangskretsen fordi de blir usikre på hva hun tåler. Nå trenger vi assistanse. Takknemlig for svar.

(Spørsmål 27. november 2006)

SVAR:

Det dreier seg sannsynligvis om en ”allergisk helårsrhinitt”. Slik nesetetthet fører ofte med seg munnpusting som kan gi mer plager etter hvert.Inntil en evt kan påvise og fjerne årsakene, bør nesetettheten derfor behandles slik dere har gjort med lokalbehandlingen.

Tettheten kan kanskje vedlikeholdes av hyperreaktivitet  slik at hun også reagerer en rekke irritanter som ikke kan vises ved allergiprøver i hud og blod.

Hos barn skyldes slike helårs allergireaksjoner i nesen vanligvis inhalasjonsallergi(er)  og aller hyppigst husstøvmidd og/eller et eller annet dyr, hos noen også når de puster inn damp eller støv som inneholder noe fra mat i fareklasse 1 (for eksempel  egg). En åtteåring kan ha mye nærkontakt med (eksponeres for) betydelige mengder av aktuelle inhalasjonsallergener på skolen og hos venner, og datteren din bør først og fremst undersøkes med henblikk på slike allergier.

Det er ytterst sjelden at barn reagerer på denne måten mot acetylsalisylsyre, og ganske sjelden mot krydder, ketchup, soja.  Mye av det kan testes med spesielle blodprøver (men er vanligvis ikke tilgjengelig for hudtesting). Uansett vil ikke en slik test alene gi noe sikkert svar, men må etterprøves med eliminasjons og provokasjonstest

En sannsynlig allergisk tilstand som både er fysisk og sosialt vanskelig for barnet, bør undersøkes av allergologisk kvalifisert barnelege. Hvis undersøkelsen viser sannsynlig årsak, bør dere være 100% konsekvente i å fjerne dette hjemme - iallfall innledningsvis - og ikke glem hyperreaktivitet som vanligvis ledsager langvarige allergireaksjoner i luftveiene!

(Sist oppdatert 27. november 2006)