Hopp til hovedinnhold

Allergi mot ore-pollen

Or er den pollentypen som først starter spredning i pollensesongen, og vil være det som markerer starten på pollensesongen for en del pollenallergikere.

Sist oppdatert 25. mars, 2024

Fakta om or

Orepollen spres fra bar kvist, gjerne med hovedtyngden i mars måned, men kan starte så tidlig som slutten av januar. Or er den pollentypen som først starter spredning, og er derfor den arten som starter pollenvarselet her i Norge.

Orepollen har to kildearter i Norge; gråor og svartor. Gråor danner gjerne kratt/trær i ca. fire-fem meters høyde. Den har tolerante temperaturkrav, og er derfor vanlig fra kysten og opp til fjellskogene. Forekomsten avtar vesentlig fra midten av landet og nordover, og i nordre og østre Finnmark er gråor ganske sjelden. Svartor danner gjerne rundt 10 meter høye trær. Den har høyere krav til sommertemperatur, og vokser derfor først og fremst på Østlandet og i de sørlige delene av Vestlandet.

Symptomer på allergi mot or

Allergi mot orepollen gir de samme symptomene som andre typer pollenallergi. Dette kan blant annet være:

Kryssallergi

Hvis du har pollenallergi kan du oppleve milde, men ubehagelige reaksjoner når du spiser enkelte rå frukter, rå grønnsaker, krydder eller nøtter.
Les mer om pollenrelatert matallergi

Hvordan utredes allergi mot orepollen?

Hvis du lurer på om du har pollenallergi, bør du snakke med legen. Legen vil spørre deg om sykehistorien din, og sammen med en allergitest kan dette avdekke hva du reagerer allergisk mot, og hvordan allergien bør behandles. Når man utreder for pollenallergi er det vanligst å enten ta blodprøve eller prikktest.

Medisinsk behandling

Ved alle former for allergi er den viktigste behandlingen å unngå eksponering for det du ikke tåler. Hvis du har pollenallergi kan det være nesten umulig å unngå all eksponering i pollensesongen, og derfor finnes det medisiner som kan være til hjelp. Behandling av pollenallergi kan skje ved hjelp av nesespray, øyedråper, allergitabletter (antihistaminer) eller inhalasjonsmedisiner. Legen din kan hjelpe deg med å finne ut hvilken type behandling som passer best for deg og allergien din.