Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

10 gode råd til deg med pollenallergi

No image
ma Dato publisert: Sist oppdatert:
Pollensesongen er problematisk for mange allergikere, men med riktig tilrettelegging kan flere gå en bedre allergisesong i møte. Astma- og Allergiforbundet har samlet 10 nyttige pollenråd.

NAAF drifter pollenvarslingen, og denne er det lurt å følge med på. Her får du varsel om seks pollentyper i 12 forskjellige regioner i Norge for inneværende og neste dag. Du kan få pollenvarsling som app til din mobil, eller sjekke på nett:

-  Last ned pollenvarsling til din mobiltelefon
-  www.pollenvarsel.no (vanlig, gratis nettjeneste)
- Pollenvarsel på e-post, tilpasset din allergi og ditt område.

Pollenvettregelene

1. Ta medisin etter legens anvisninger. Start i tide før symptomene blir for sterke. Medisinene skal tas regelmessig og forebyggende, selv om du på enkelte dager har få eller ingen plager.

2. Ta hensyn til egen allmenntilstand, særlig ved fysiske kraftanstrengelser. Vær forsiktig med hard trening ute når spredningen er på sitt sterkeste. Vær obs på mulige kryssreaksjoner fra frukt og grønt. Alkoholinntak kan forverre symptomene.

3. Vask ansikt og hender når du har vært ute. Skyll håret og skift putevar før leggetid. Det hjelper å dekke til håret og å bruke solbriller ute.

4. Ekstra rengjøring kan redusere konsentrasjonen av pollenpartiklene som har samlet og festet seg på overflater og i tekstiler. Pollen fester seg lett til støv og virvles opp.

5. Unngå lufting med vindu/dører, når pollenutslippet er størst, fra morgen til ut på ettermiddagen. På dager med fint og varmt vær vil det også være mye pollen på kvelden. Luft sent på kvelden eller natten til tidlig på morgenen, men med måte – det slipper alltid pollen inn. Tørk klær inne.

6. Skift filtre i ventilasjonssystemer før og etter pollensesongen. Hold bilens dører, soltak og vinduer lukket, sjekk om du må skifte pollenfilter i bilen.

7. Pollen fester seg i pelsen på kjæledyr, dusj eller børstning hjelper (utendørs).

8. Informer gjerne omgangskrets, arbeidsgiver m.fl. om sykdommen slik at de forstår, kan ta hensyn og tilrettelegge. Studenter kan søke om forlenget eksamenstid.

9. Ta ferie fra pollenspredningen/pollenplagene – høyt til fjells, langs kysten, eller i utlandet der hvor spredningen kan være mindre.

10. Pollenmaske som dekker nese og munn minsker innånding av pollen. Pollennett kan plasseres over vinduer og dører og slipper inn mindre pollen i boligen. Dette kan kjøpes i nettbutikken til NAAF.

 

Er du usikker på om du har pollenallergi? Her er fem vanlige tegn.

Oversikt over når det er spredning av de forskjellige pollentypene.

Mer om utredning av pollenallergi finner du her.