Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Astma og kulde - her er våre beste tips >>

Salix

No image
nb Dato publisert: Sist oppdatert:
Planteslekten Salix har i alt ca. 300 arter, og har ofte vært kalt ”crux botanicorum”, altså ”botanikernes kors”, fordi den har lett for å hybridisere, altså danne mellomformer ved feilbestøvning over artsgrensene.

Slekten har mange vokseformer, fra høye selje- og piletrær til ørsmå vierarter i fjellet.

De fleste artene blomstrer før bladene folder seg ut. Pollenet spres fra raklene på han-plantene (egne han- og hun-planter) enten ved vind eller insekter. Blomstene (også kalt gåsunger eller kattelabber) har honningkjertler, som gjør dem attraktive for insektene. Salix inneholder naturlig salicylsyre i barken, og ble derfor brukt i folkemedisinen før globoidens og aspirinens tid. Da slekten omfatter selje, pil og vier, presenterer vi en representant for hver.

Selje
Selje (Salix caprea) kan bli et opp til åtte meter høyt tre i sør, og er noe mindre og buskformet i nord og opp mot fjellet (opp til 1350 m o.h. i Hardanger). Arten er svært vanlig i det meste av landet, men sjeldnere i de østlige fjellstrøkene og manglende på Finnmarkskysten. Kjerneveden er rødlig og veksten rask.

Mandelpil
Mandelpil (Salix triandra) er en busk eller et lite tre (3-5 m) med østlig utbredelse i Norge, først og fremst på Østlandet og nord til Trøndelag. Den blomstrer på våren og forsommeren på flommark langs store elver.

Grønnvier
Grønnvier (Salix phylicifolia) vokser til lignende størrelse som mandelpil, men finnes i motsetning til denne først og fremst i fjellet. Den går der inn som et element i de mangslungne vierbeltene, særlig det det er rik tilgang på vann i grunnen. Sammen med andre vierarter skiller den seg gjerne ut ved at den er helt glatt over det hele, unntatt på de grålodne raklene. Fjellvierartene blomstrer i mai og juni, avhengig av høyden over havet.

Cirka 20 prosent av bjørkepollenallergikere reagerer også på salixpollen.

Lurer du på når de ulike pollentypene starter spredning? Du kan se gjennomsnittstall i vår pollenkalender >>

I pollensesongen kan det være lurt å følge med på Pollenvarslingen, slik at du har oversikt over hvor kraftig spredning du kan forvente i din region.
Du finner pollenvarselet her >>