Hopp til hovedinnhold

10 gode råd til deg med pollenallergi

Pollensesongen er krevende for mange allergikere, men med riktig tilrettelegging kan flere gå en bedre allergisesong i møte!

Sist oppdatert 15. mars, 2023

Pollenvettreglene

1. Ta medisin etter legens anvisninger. Start i tide før symptomene blir for sterke. Medisinene skal tas regelmessig og forebyggende gjennom hele pollensesongen, selv om du på enkelte dager har få eller ingen symptomer.

2. Ta hensyn til egen allmenntilstand, særlig ved fysiske kraftanstrengelser. Vær forsiktig med hard trening ute når pollenspredningen er på sitt sterkeste. Vær obs på mulige kryssreaksjoner fra frukt og grønt. Alkoholinntak kan også forverre symptomene.

3. Vask ansikt og hender når du har vært ute. Skyll håret og skift putevar før leggetid. Det hjelper å dekke til håret og å bruke solbriller ute.

4. Ekstra rengjøring kan redusere konsentrasjonen av pollenpartiklene som har samlet og festet seg på overflater og i tekstiler. Pollen fester seg lett til støv og virvles opp.

5. Unngå lufting med vindu/dører, når pollenutslippet er størst, fra morgen til ut på ettermiddagen. På dager med fint og varmt vær vil det også være mye pollen på kvelden. Luft sent på kvelden eller natten til tidlig på morgenen, men med måte – det slipper alltid pollen inn. Tørk klær inne.

6. Skift filtre i ventilasjonssystemer før og etter pollensesongen. Hold dører, soltak og vinduer på bilen lukket, og sjekk om du må skifte pollenfilter i bilen.

7. Pollen fester seg i pelsen på kjæledyr, dusj eller børstning utendørs hjelper.

8. Informer gjerne omgangskrets, arbeidsgiver og lignende om sykdommen din, slik at de forstår, og kan ta hensyn og tilrettelegge. Studenter kan søke om forlenget eksamenstid.

9. Ta ferie fra pollenspredningen/pollenplagene – høyt til fjells, langs kysten, eller i utlandet, der hvor spredningen kan være mindre.

10. Pollenmaske som dekker nese og munn minsker innånding av pollen. Pollennett kan plasseres over vinduer, slik at mindre pollen slipper inn i boligen din. Pollenmaske kan kjøpes i nettbutikken til Norges Astma- og Allergiforbund.