Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Pollenvarsel

Burot

No image
Dato publisert: Sist oppdatert:
Sommerens siste pollenplage, buroten, blomstrer ikke før i midten av juli, men planten starter veksten allerede i juni som kan være en god tid å starte fjerning av buroten. Det hjelper nemlig både å luke og slå den.


Burot er sammen med bjørk og gress, den veksten som avgir mest pollen. Pollen spres særlig lokalt, derfor et det veldig effektivt å luke vekk eller slå buroten. Buroten starter veksten i juni og blomstrer fra midten av juli til slutten av august.  

Burotallergi er blitt et økende problem. Planten finnes i sør og helt opp til Nord-Trøndelag og er i ferd med å bli noe vanligere i Nord-Norge.

Vi regner med at det finnes nærmere 200 000 burotallergikere i Norge. Symptomene er de samme som ved annen pollenallergi; Slimhinner i øyne og nese hovner opp og gir rennende nese og øyne. Hodepine følger ofte med, og allergien kan forveksles med sommerforkjølelse.

Spredning

 


Buroten har rik blomstingstid og stor frøproduksjon Hver plante kan lage opp til 700 000 frø. Pollens spres særlig lokalt, og bare 100 - 200 meter med vinden, derfor er det effektivt å luke vekk eller slå burotplanten, helst i god tid før planten blomstrer.

Viktigst er det  å utrydde burotplanter som vokser ved skoler, barnehager, idrettsanlegg, helseinstitusjoner,  boligområder og andre steder der hvor mange oppholder seg.

Slik gjenkjenner du buroten


Buroten er et ugress og har et nokså anonymt utseende. Derfor er det mange burotallergikere som selv ikke vet hvordan burotplanten ser ut. Se etter villniss som vokser i store og meterhøye bestander langs veikanter og på tørre steder i byer og tettsteder. Plantene kan bli opptil 170 centimeter høye. 

Bladene er fjærdelte og er sølvaktige på undersiden. Har planten i tillegg rødaktig stengel og sterk lukt, er det sannsynligvis burot.

Buroten har "blomster" som bare er noen millimeter store og sitter i tette kurvarrangement. De er små og rødgule og for øvrig ganske uanselige, men hver plante setter mange blomster.

Slik fjerner du buroten


Luking
bør skje i god tid for blomstringen for å unngå spredning. Arbeid med å fjerne planter ved luking vil være enklest etter at planten har begynt å vokse, ofte i første halvdel av juni. Da er de lettest å få tak i. Eldre planter har større og kraftigere rotsystem enn yngre planter, derfor er yngre planter også lettere å få opp. Husk å bruke hansker!

Buroten røskes opp med roten og legges deretter i poser slik at den ikke sprer seg.

Buroten kan også klippes/slås på steder der det er vanskelig å luke og der plantene finnes i tette forekomster. Buroten bør slås så nær bakken som mulig. Klipping kan utføres nå planten har en høyde på 30 - 40 cm og i god tid for blomstring, ca 15. juli. Planten bør også slås igjen når etterveksten har startet i august. Dette for å hindre frøsetting.

Lokal dugnad

Flere regioner og lokallag i NAAF iverksetter årlig aktiviteter foran burotsesongen. Region Østafjells mobiliserer hvert år til storaksjon i samarbeid med organisasjoner og kommunale etater i fylket. Regionen har utarbeidet en burotplakat med bilder som viser hvordan buroten kan gjenkjennes.

Tidligere års aksjoner fra regioner, lokalforeninger og ungdomsorganisasjonen i NAAF har ført til burotfrie soner rundt sykehusområder og skoler. Burotplanten er gjerne i full blomst før skole- og barnehagestart i august. Da er det viktig at planten klippes eller slås, slik at barn og unge kan få en burotfri start på høstsemeteret.

Følg den daglige pollenvarslingen fra Norges Astma- og Allergiforbund: www.pollenvarslingen.no >>