Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Barn med matallergi i barnehage og skole - hvilke rettigheter har vi?

Burotallergi

No image
Dato publisert: Sist oppdatert:
Buroten er sommerens siste pollenplage for allergikere. Burot er, sammen med bjørk og gress, den veksten som avgir mest pollen, men det nytter å luke den bort!

Burotallergi er blitt et økende problem i Norge. Planten finnes i sør og helt opp til Nord-Trøndelag, og er i ferd med å bli noe vanligere i Nord-Norge.

Pollen fra burot spres særlig lokalt, derfor et det veldig effektivt å luke vekk eller slå planten. Buroten starter veksten i juni, og blomstrer fra midten av juli til slutten av august.  

Vi regner med at det finnes nærmere 200 000 burotallergikere i Norge. Symptomene er de samme som ved annen pollenallergi: Slimhinner i øyne og nese hovner opp og gir rennende nese og øyne. Hodepine følger ofte med, og allergien kan forveksles med sommerforkjølelse.

Du kan lese mer om pollenallergi her >>

Behandling av burotallergi

Det viktigste i all allergibehandling, også ved allergi mot burotpollen, er å unngå kontakt med det du ikke tåler.

Det finnes en rekke medisiner mot pollenallergi. Behandlingen kan skje ved hjelp av nesespray, øyedråper, allergitabletter eller inhalasjonsmedisiner. Allergimedisiner helbreder ikke, men reduserer plagene. Målet med behandlingen er å ha det best mulig med minst mulig bruk av medisiner.

Allergimedisiner virker forebyggende. De må brukes regelmessig hver dag gjennom hele sesongen, selv om symptomene dine blir borte enkelte dager med lav pollenspredning.

Du kan lære mer om undersøkelse og behandling av pollenallergi her >>

Kryssallergi

Noen pollenallergikere kan oppleve ubehag når de spiser enkelte matvarer. Årsaken er at de allergifremkallende stoffene i pollen ligner på proteiner i maten. Da oppstår såkalte kryssreaksjoner. De vanligste kryssallergiene ved allergi mot burot er: Selleri, purreløk, løk, hvitløk, urter, urtekrydder og urtemedisin (persille, basilikum, oregano, koriander med flere), paprika, solsikkefrø og honning.

Lær mer om kryssallergi og de vanligste kryssreaksjonene for ulike pollentyper her >>

Spredning

Buroten har rik blomstingstid og stor frøproduksjon. Hver plante kan lage opp til 700 000 frø. Pollens spres særlig lokalt, og bare 100 - 200 meter med vinden, derfor er det effektivt å luke vekk eller slå burotplanten, helst i god tid før planten blomstrer.

Viktigst er det  å utrydde burotplanter som vokser ved skoler, barnehager, idrettsanlegg, helseinstitusjoner,  boligområder og andre steder der hvor mange oppholder seg.

 

       

Slik gjenkjenner du buroten

Buroten er et ugress og har et nokså anonymt utseende. Derfor er det mange burotallergikere som selv ikke vet hvordan burotplanten ser ut. Se etter villniss som vokser i store og meterhøye bestander langs veikanter og på tørre steder i byer og tettsteder. Plantene kan bli opptil 170 centimeter høye. 

Bladene er fjærdelte og er sølvaktige på undersiden. Har planten i tillegg rødaktig stengel og sterk lukt, er det sannsynligvis burot.

Buroten har "blomster" som bare er noen millimeter store og sitter i tette kurvarrangement. De er små og rødgule og for øvrig ganske uanselige, men hver plante setter mange blomster.

        

Slik fjerner du buroten

Luking bør skje i god tid for blomstringen for å unngå spredning. Arbeid med å fjerne planter ved luking vil være enklest etter at planten har begynt å vokse, ofte i første halvdel av juni. Da er de lettest å få tak i. Eldre planter har større og kraftigere rotsystem enn yngre planter, derfor er yngre planter også lettere å få opp. Husk å bruke hansker!

Buroten røskes opp med roten og legges deretter i poser slik at den ikke sprer seg.

Buroten kan også klippes/slås på steder der det er vanskelig å luke og der plantene finnes i tette forekomster. Buroten bør slås så nær bakken som mulig. Klipping kan utføres nå planten har en høyde på 30 - 40 cm og i god tid for blomstring, ca. 15. juli. Planten bør også slås igjen når etterveksten har startet i august. Dette for å hindre frøsetting.

Aksjon Burot

Flere regioner og lokallag i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) iverksetter årlig aktiviteter foran burotsesongen. Region Østafjells  har i mange år mobilisert til lukeaksjon i samarbeid med organisasjoner og kommunale etater i regionen, og i 2022 iverksatte NAAF for første gang en nasjonal versjon av Aksjon Burot, der skoler og barnehager i store deler av landet deltok på lukedugnaden. 

Les mer om Aksjon Burot her >>

Burotplanten er gjerne i full blomst før skole- og barnehagestart i august. Da er det viktig at planten klippes eller slås, slik at barn og unge kan få en burotfri start på høstsemeteret. Tidligere års aksjoner fra regioner, lokalforeninger og ungdomsorganisasjonen i NAAF har ført til burotfrie soner rundt flere sykehusområder og skoler.

Følg med på Pollenvarselet

Det er lurt å følge med på pollenvarselet for å holde oversikt over pollenspredningen fra dag til dag der du bor. NAAF drifter pollenvarslingstjenesten for Norge, som du finner her på våre nettsider. Du kan også få pollenvarselet direkte på din mobil ved å laste ned vår gratis app "Pollenvarsel"!

Lurer du på noe om allergi? Ta gjerne kontakt med vår gratis rådgivningstjeneste! Som medlem i NAAF får du prioritert hjelp av våre rådgivere, samt flere gunstige medlemsfordeler.