Hopp til hovedinnhold

Allergi mot gresspollen

Gresspollensesongen kan være en lang og hard påkjenning for allergikere, fordi den strekker seg over mange uker i juni, juli og august.

Sist oppdatert 25. mars, 2024

Fakta om gresspollen

I Norge finnes det omtrent 160 forskjellige gressarter. Mange av disse er like, men har forskjellig blomstringstid, og fordi de kryssreagerer med hverandre vil plagene strekke seg over store deler av sommeren. 

Spredningen av gresspollen er avhengig av vind og tørt vær. Fordi gresset har et lavt utgangspunkt, er spres ikke pollenet like langt som andre arter, for eksempel bjørk. Gresspollen spres omtrent 100-200 meter. 

Symptomer på gresspollenallergi

Allergi mot gresspollen gir de samme symptomene som andre typer pollenallergi. Dette kan blant annet være:

Kryssallergi

Hvis du har pollenallergi kan du oppleve milde, men ubehagelige reaksjoner når du spiser enkelte rå frukter, rå grønnsaker, krydder eller nøtter.
Les mer om pollenrelatert matallergi

Hvordan utredes allergi mot gresspollen?

Hvis du lurer på om du har pollenallergi, bør du snakke med legen. Legen vil spørre deg om sykehistorien din, og sammen med en allergitest kan dette avdekke hva du reagerer allergisk mot, og hvordan allergien bør behandles. Når man utreder for pollenallergi er det vanligst å enten ta blodprøve eller prikktest.

Medisinsk behandling

Ved alle former for allergi er den viktigste behandlingen å unngå eksponering for det du ikke tåler. Hvis du har pollenallergi kan det være nesten umulig å unngå all eksponering i pollensesongen, og derfor finnes det medisiner som kan være til hjelp. Behandling av pollenallergi kan skje ved hjelp av nesespray, øyedråper, allergitabletter (antihistaminer) eller inhalasjonsmedisiner. Legen din kan hjelpe deg med å finne ut hvilken type behandling som passer best for deg og allergien din.

Allergivaksinasjon

Allergivaksine er et behandlingsalternativ hvis du har en langvarig og alvorlig allergi, som ikke blir godt nok kontrollert med vanlige allergimedisiner. Behandlingen kalles også hyposensibilisering, eller spesifikk immunterapi. Det finnes en tablettbasert gresspollenvaksine er godkjent for voksne og barn over fem år.

Gode råd for gressklipping

Hvis du er allergisk mot gress bør du kunne argumentere for at andre tar seg av gressklippingen. Gressallergener, de stoffene du reagerer allergisk på, er særlig konsentrert i pollenet, men finnes også i bladverket. Undersøkelser viser en topp i konsentrasjonen av gressallergener i lufta etter plenklipping, særlig hvis plenen fortsatt er fuktig etter regnvær, fordi allergenene er veldig vannløselige.

i

Fjerning av blomstrende gress kan dempe pollenmengdene lokalt, fordi pollenet sjelden transporteres lenger enn noen titalls meter fra kilden. Det er også en fordel å bruke gressklipper med oppsamler, fordi dette gir mindre partikkelspredning til nærmiljøet.

Mindre pollen med svingel-arter

Visste du at det finnes gressfrø som blomstrer beskjedent og avgir lite pollen? Disse frøblandingene er basert på svingel-arter (Festuca), og sprer mindre pollen ved blomstring enn andre. Hvis plenfrøet blandes med kløver (Trifolium), kan andelen av gress i arealflaten begrenses merkbart. Sorten fjellsvingel blomstrer beskjedent, og vil derfor ikke lage de store problemene for en person med gressallergi på en varm sommerdag.

Nye hagetrender med mye bruk av stein, betong, treterrasser og vannspeil kan også være et fint alternativ hvis du har gresspollenallergi og liker hagestell.