Hopp til hovedinnhold

Allergi mot hasselpollen

Hassel blomstrer i februar, mars og april. Som årsak til pollenallergi har den særlig betydning i Sør-Norge.

Sist oppdatert 25. mars, 2024

Fakta om hasselpollen

Mens hunnblomstene hos or og bjørk sitter i rakler, har hassel enslig sittende hunnblomsterstander som blir til nøtter. De pollenbærende hannraklene i hassel har omtrent samme modningsfase som hos or, og disse to sortene starter derfor pollenspredningen på nesten samme tid.

Hassel blomstrer i februar, mars og april. Pollen fra hassel spres ofte ganske lokalt, på grunn av den kjølige vårluften på spredningstidspunktet. Kjølig vårluft gir nemlig mindre pollenspredning enn varm sommerluft.

Symptomer på hasselpollenallergi

Allergi mot hasselpollen gir de samme symptomene som andre typer pollenallergi. Dette kan blant annet være:

Kryssallergi

Hvis du har pollenallergi kan du oppleve milde, men ubehagelige reaksjoner når du spiser enkelte rå frukter, rå grønnsaker, krydder eller nøtter.
Les mer om pollenrelatert matallergi

Hvordan utredes allergi mot hasselpollen?

Hvis du lurer på om du har pollenallergi, bør du snakke med legen. Legen vil spørre deg om sykehistorien din, og sammen med en allergitest kan dette avdekke hva du reagerer allergisk mot, og hvordan allergien bør behandles. Når man utreder for pollenallergi er det vanligst å enten ta blodprøve eller prikktest.

Medisinsk behandling

Ved alle former for allergi er den viktigste behandlingen å unngå eksponering for det du ikke tåler. Hvis du har pollenallergi kan det være nesten umulig å unngå all eksponering i pollensesongen, og derfor finnes det medisiner som kan være til hjelp. Behandling av pollenallergi kan skje ved hjelp av nesespray, øyedråper, allergitabletter (antihistaminer) eller inhalasjonsmedisiner. Legen din kan hjelpe deg med å finne ut hvilken type behandling som passer best for deg og allergien din.