Hopp til hovedinnhold

Når starter pollensesongen?

Pollensesongens start varierer fra år til år, og mye avhenger av været.

Sist oppdatert 25. mars, 2024

Gjennomsnittlig starter pollensesongen i Norge i løpet av februar måned. Or- og hasselpollen er først ut, og spredningen starter ofte først i Vest-Norge. Tidspunktet for sesongstart avhenger i stor grad av vær og temperatur; en varm vinter fører til tidlig spredning, mens en kald vinter medfører en senere start. 

Selv om du noen steder kan observere rakler på trærne tidlig, betyr ikke dette at spredningen av pollen er i gang. Spredningen vil ikke starte før det kommer et væromslag og varmere temperaturer. 

Men hvordan kan vi være så sikre på pollenstart?

Norges Astma- og Allergiforbund har levert den daglige pollenvarslingen for Norge helt siden 1975. Dette gjør vi ved hjelp av målestasjoner, såkalte pollenfeller, plassert rundt om i landet, som kan måle mengden pollen i luften.

i

Vi starter tidlig å måle for pollen på de stedene i landet der vi vet at spredningen starter først. Pollenvarslingen for publikum startes opp når vi finner pollen i disse fellene, eller når alt tilsier at dette er like rundt hjørnet. 

Vi har også et tett samarbeid med pollenvarslingstjenestene i de andre nordiske landene, og vi får beskjed når spredningen har startet der. Hvis pollenspredningen har startet i Danmark, vet vi at vi kan forvente det samme i Norge omtrent en uke senere. Våre to heltidsansatte pollenanalytikere ved NTNU i Trondheim har ansvar for målingene, og sørger for at varslingen til enhver tid er oppdatert og tilgjengelig for publikum gjennom våre nettsider når sesongen er i gang.

Se etter andre årsaker til reaksjon

Noen ganger får vi henvendelser fra folk som forteller at de opplever allergisymptomer som ved pollenallergi allerede før pollenvarslingen starter. Noe av årsaken kan skyldes en veldig lokal spredning som gir allergisymptomer. For eksempel kan et tre som står et varmt sted i sol og le begynne pollenslipp noen dager før det generelt er i gang med pollenspredning i området. I tillegg er det også en periode der snøen smelter, gater blir feiet og folk begynner hagearbeid igjen, og støv og gammelt pollen som virvles opp kan irritere slimhinner.

Det kan også være aktuelt å vurdere om plagene dine kan komme av noe annet. Har du skaffet en ny inneplante du kanskje ikke tåler? Er du allergisk mot husstøvmidd? Mulighetene er mange, og hvis du er plaget av allergisymptomer uten kjent grunn før pollensesongen starter, er dette noe du kan få undersøkt hos legen din. Våre helsefaglige rådgivere er også tilgjengelige for spørsmål på telefon.

Slik forbereder du deg til sesongstart

Det er viktig å komme tidlig i gang med medisineringen for at allergimedisinene dine skal ha best effekt - aller helst cirka en uke før spredningen starter der du bor. Du kan ta utgangspunkt i pollenkalenderen vi har laget, som viser gjennomsnittlig start for spredning av pollen i de ulike regionene. På den måten kan du komme i forkant.

Du kan også snakke med legen din for å finne ut hvilke medisiner som passer for deg, eller hvis du opplever at medisinene du har brukt tidligere ikke gir god nok effekt.

!

Visste du at bjørk er den pollentypen flest reagerer på? Gjennomsnittlig starter bjørkepollenspredningen rundt 20. april i Sør-Norge.

Gratis Pollenvarsel-app

Når pollensesongen har kommet i gang, er det lurt å holde oversikt over spredningen i ditt område ved hjelp av pollenvarselet. Det kan du finne her på vår nettside, eller i mobilappen vår "Pollenvarsel". Den er helt gratis i bruk, og er tilgjengelig i både App Store og Google Play.