Refluks

En ikke helt uvanlig årsak til forverring av astma er at den lukkemuskelen  spiserøret  har ved overgangen til magesekken, er for slapp. Da kan det sive sure magesafter opp gjennom spiserøret i liggende stilling om natten (øsofagal refluks).

Den sterkt sure magesaften siver så ned i luftrøret og fører til betennelsesliknende (inflammatoriske) reaksjoner der. Slike reaksjoner fører til hyperreaktivitet.

Refluks er ikke uvanlig i slutten av svangerskap, men forekommer mest ved overvekt og øker i forekomst med alderen. Det forekommer dog også hos små barn.

Symptomer

Det opptrer sure oppstøt og tendens til halsbrann særlig etter store og tunge måltider, noen ganger ved tunge løft og når en bøyer seg dypt framover. Kaffe, brus og alkohol virker forverrende. Dette kan ledsages av sviende smerter foran i brystet. Smerter lindres med melk og syredempende midler. Hos barn viser det seg mest som gulpinger.

Diagnose

Diagnosen stilles med sykehistorie, undersøkelse og røntgen med kontrast.

Behandling

Behandlingengår ut på å ligge litt høyt med overkropp og hode om natten, enkle diettforskrifter (særlig aftensmaten), forsøk på å redusere overvekt, bruk av syredempende midler og evt. spesielle medisiner mot syreproduksjon. Hos spedbarn og småbarn brukes ofte fortykningsmidler (alginater, rismel)  i melk og melkeerstatninger. Det er meget sjelden snakk om operasjon.