Hyperreaktivitet i bihulenes slimhinner?

Sønnen min på 15 år har det siste året vært periodevis sterkt plaget med bihulesmerter, særlig er kulde et problem. Problemet oppsto etter flere runder med infeksjoner forrige vinter (bl.a. påvist kikhoste og klamydia pneumoni).

Siden jeg, hans mor, er sterkt plaget med astma og allergi og hans far har overømfintlige bihuler, har legen utredet med tanke på allergi - ingen indikasjoner. Nå står gutten fast på Nasonex. Sammen med kuldebeskyttelse av ansiktet, holdes problemet noen lunde i sjakk.

Etter at de begynte med svømming i gymmen, har problemene igjen tiltatt. Han kommer hjem med vondt i hodet (sårhet /verking i pannebihulene) hver gang, til tross for Nasonex'n. Nå lurer vi på om vi bør be han fritatt for svømming, vi er jo bekymret for at problemene skal utvikle seg ytterligere. Familiehistorikken spøker i bakgrunnen. Bekymrer vi oss unødig?

SVAR:

Jeg tror det er fornuftig  å ta en lang pause fra svømmingen - iallfall til kuldeperiodene er over. Så kan han kanskje prøve seg igjen. Dette gir nemlig mistanke om at han har utviklet hyperreaktivitet i nesens og bihulenes slimhinner. Mange med astma i familien har latent disposisjon for hyperreaktivitet, og anlegget aktiveres bl.a. av infeksjoner. Kulde er en aktiv trigger (irritant).

Det er dessverre et velkjent fenomen at klorvann og klorgassene over vannet i svømmebasseng kan være meget virksomme irritanter og forverre plagene ved hyperreaktivitet (Astma er en yrkessykdom, blant konkurransesvømmere!). Nasonex® som er et kortisonpreparat, pleier å dempe hyperreaktivitet (gjennom å motvirke betennelsesliknende reaksjoner i slimhinnene), men effekten er jo avhengig av dosene som brukes.

Det kan også være litt usikkert hvor godt preparatet når inn til bihulene.

Hvis det virker,  kan kortison kamuflere en pågående infeksjon i bihulene. Han bør konsultere fastlegen mht kontroll at det ikke foreligger infeksjon, og om han bruker nok Nasonex og bruker preparatet riktig.

Så tar vel legen standpunkt til om gutten bør ha attest for fritak fra svømmingen for kortere eller lengre tid. Ved hyperreaktivitet kan det være flere irritanter som bør vurderes - og kanskje særlig parfymer. Reagerer han på sånt?

Det er absolutt riktig å ta opp slike bekymringer som dette.

(Sist oppatert 12. februar 2011 Kjell Aas©)