Matintoleranse hos voksne

Når barn ikke tåler mat, skyldes det som oftest allergi, laktoseintoleranse eller cøliaki, og hos disse er det vanligvis mulig å stille en sikker diagnose. Laktoseintoleranse og cøliaki fortsetter inn i voksen alder, men allergiske årsaker er sjeldnere enn hos barn - bortsett fra kryssreaksjoner ved allergi mot pollen.

Hos voksne opptrer det andre former for matintoleranser, og der er det ofte meget vanskelig å stille en sikker diagnose.

Sykehistorien (anamnesen) blir gjerne det viktigste hjelpemidlet for legen. Sikker diagnose krever vanligvis dobbelblind placebokontrollerte provokasjonsprøver under observasjon. Ved spesialavdelinger brukes dette og enkelte spesielle tester og undersøkelser, men det er omstendelig, og egner seg best og brukes mest ved forskning.

Hodepine, kanskje utslett og mageknip

Såkalte biogene aminer er en hyppig årsak til hodepine, feberfølelse, hudutslett, mageknip og av og til diaré. Hit hører  histamin, tyramin og andre aminer som det særlig er mye av i lagrede oster, sjokolade, noen rødviner,  sardiner, salami m.v. Plagene skyldes mangel på et spesielt enzym (diaminoksidase) som må til for å spalte ned disse aminene. Det enzymet skal bl.a. finnes i tynntarmen. Det hemmes av alkohol slik at plagene kommer lettest når det samtidig drikkes alkohol. Hos noen tåles en del ost og sjokolade osv hvis det ikke kombineres med alkoholinntak

Tilsvarende plager kan oppstå også etter inntak av histaminfrigjørende mat. Hit hører sjokolade, jordbær (særlig fryste/opptinte), tomater, skalldyr, citrusfrukter og noen dypvannsfisk (NB, uer som ofte nyttes i fiskeboller og lignende).

Det er uhyre sjelden at tilsetningsstoffer (e-stoffer) i mat er årsak til matintoleranse hos voksne. Slik overfølsomhet er bare bekreftet hos barn mede atopisk eksem og hos unge med astma, men meget sjelden også hos disse. Da er reaksjoner på acetylsalisylsyre og beslektede stoffer meget vanligere.

Irritabel tykktarm  (irritabelt mage/tarmsystem (engelsk «irritable bowel syndrom, IBS») er vanlig hos voksne med en anslått forekomst mellom 10 og 20 prosent av befolkningen. 

De har «vondt i magen» og føler seg uvel. Magen virker oppblåst og litt øm, og det kan komme takvise smerter (kolikk) og mye gassavgang. Det kan opptre diaré eller forstoppelse. Forstoppelse kan i seg selv være den egentlige primære årsaken til tilsvarende plager.

Plagene forverres av mat, særlig av melkeprodukter og frukt. Noen tror derfor feilaktig at de er intolerante for fruktose.

Kaffe og alkohol forverrer plagene fordi de påvirker tarmens funksjoner. Plagene kan også forverres av fiberrik mat, deriblant grønnsaker. Fiberrik kost er ellers bra for de fleste andre, men ved irritabel tykktarm gjelder det å finne ut hvor mye (eller lite) fiber som tåles uten besvær, og ikke overskride den mengden.

Gode råd

  • Spis til regelmessige tider
  • Unngå store måltider
  • Drikk mye vann
  • Bruk lite kaffe
  • Spis ikke mer fiberrik mat enn du tåler
  • Før dagbok over forhold mellom matvarer og plagene
  • Prøv deg litt frem med frukt, grønnsaker, meieriprodukter og melvarer og noter i matdagboken
  • Ta dagboken med til lege og få deg undersøkt