Allergi mot krydder?

Jeg har mange allergier, og har blant annet funnet ut at jeg er allergisk og har intoleranse mot en mengde matvarer (testet ved blodprøver og uttesting).

Jeg reagerer blant annet mot hvete,rå grønsaker,tropiske frukter,sitrusfrukter, paprika, tomat, potet, gjær, nøtter, sjømat,oliven, sjokolade, druer.

Siden jeg har hatt anafylaktisk anfall flere ganger er jeg veldig redd for å prøve nye matsorter.

Det jeg nå lurer på er om det er vanlig å være allergisk mot krydder som chilli og cayenne pepper???

Jeg trenger å gi litt smak til maten min, men er redd for å prøve nye kryddertyper. Kjenner dere til allergi/intoleranse mot chilli og cayenne pepper?

Kjenner dere evt til "trygge" kryddertyper som veldig få reagerer på?

(spørsmål 22. oktober 2006)(spørsmål 22. oktober 2006)

SVAR:

Noen kryddersorter og krydderblandinger gir ofte allergi. Hit hører bl.a. selleri, koriander, karve, fennikel. Noe sjeldnere, men ikke uvanlig forekommer allergi mot løk, hvitløk, gressløk. Paprika- og safranallergi forekommer.

Både cayenne og chili kan kryssreagere med noen av de allergenkildene som du ramser opp. De er i den såkalte ”bjørkepollen-selleri-lateks gruppen” av kryssallergier. I tillegg virker de i likhet med all sterkt (”hot”) krydder slik at tarmen slipper mer av mange stoffer i maten gjennom til sirkulasjonen (dvs. økt risiko for matintoleranser på grunn av større doser).

Allergi mot ingefær, muskatnøtt og nellik er sjelden.

Din sammensetning av allergier er ikke vanlig og krever mye omtanke og forsiktighet. Det gjelder også overfor krydder. Intet krydder er helt allergisikkert!

Med anafylaktisk bakgrunn må du aldri prøve ut noe krydder alene. Helst bør det først gjennomføres hudtest og blodprøve med det (hvis det er tilgjengelig for slik testing), og så utprøves i provokasjonsmåltider under anafylaksiberedskap

Litteratur

Jensen-Jarolim E, Gajdzik L, Haberl I, Kraft D, Scheiner O, Graf J (1998): Hot spices influence permeability of human intestinal epithelial monolayers. J Nutr. ;128: 577-81.

Moneret-Vautrin DA, Morisset M, Lemerdy P, Croizier A, Kanny G. (2002): Food allergy and IgE sensitization caused by spices: CICBAA data (based on 589 cases of food allergy . Allerg Immunol; 34:135-40

Scholl I, Jensen-Jarolim E. (2004): Allergenic potency of spices: hot, medium hot, or very hot. Int Arch Allergy Immunol; 135 :247-61

(Sist oppdatert 24. oktober 2006)