Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

No image
Nå er det gratis medlemskap ut året! Ja, jeg vil bli medlem!

Mat og matoverfølsomhet

Vi skiller gjerne mellom allergiske reaksjoner på mat og overfølsomhet overfor bestanddeler i maten. Ved matallergi vil kroppens immunforsvar aktiveres mot proteiner fra maten. Ved overfølsomhet er ikke immunystemet involvert, men symptomene er ofte de samme.

Råd og tips

Matallergi kan ikke behandles. Symptomer kan bare unngås ved at man holder seg unna mat man ikke tåler. Det kan by på store utfordringer i det daglige. Her har vi forsøkt å samle nyttige råd samt faktakunnskap om de viktigste matallergiene.

Fakta

Ved matallergi vil kroppens immunforsvar aktiveres mot proteinene fra maten. De oppleves som «farlige» inntrengere. Reaksjonene kommer vanligvis raskt etter matintaket, og kan i noen tilfeller være alvorlige.
 
Ved matoverfølsomhet er ikke immunsystemet involvert, men symptomene kan likne allergireaksjoner.

Matallergi angår ca 5–8 prosent av barn under tre år. I befolkningen for øvrig er det omkring 5 prosent voksne som har matallergi eller reagerer på bestanddeler i maten, matoverfølsomhet.