Jump to main content Jump to footer
logo: Astma- og Allergiforbundet - gjør Norge friskere

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Matallergi og overfølsomhet

Vi skiller mellom allergiske reaksjoner på mat og overfølsomhet overfor bestanddeler i maten. Ved matallergi vil kroppens immunforsvar aktiveres mot proteiner fra maten. Ved overfølsomhet er ikke immunystemet involvert, men symptomene er ofte de samme.

Råd og tips

Matallergi kan ikke behandles. Symptomer kan bare unngås ved at man holder seg unna mat man ikke tåler. Det kan by på store utfordringer i det daglige. Her har vi forsøkt å samle nyttige råd samt faktakunnskap om de viktigste matallergiene.

Fakta

Ved matallergi vil kroppens immunforsvar aktiveres mot proteinene fra maten. De oppleves som «farlige» inntrengere. Reaksjonene kommer vanligvis raskt etter matinntaket, og kan i noen tilfeller være alvorlige.
 
Ved matoverfølsomhet er ikke immunsystemet involvert, men symptomene kan ligne allergireaksjoner.

Matallergi angår cirka fem til åtte prosent av barn under tre år. I befolkningen for øvrig er det omkring fem prosent av voksne som har matallergi eller reagerer på bestanddeler i maten, altså matoverfølsomhet.